settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz života Ilije?

Odgovor


Prorok Ilija jedna je od najzanimljivijih i najživopisnijih osoba u Bibliji, a Bog ga je upotrijebio tijekom važnog razdoblja u povijesti Izraela da se suprotstavi zlom kralju i donese probuđenje u zemlju. Ilijina služba označila je početak kraja štovanja Baala u Izraelu. Ilijin život bio je pun nemira. Ponekad je bio hrabar i odlučan, a ponekad bojažljiv i neodlučan. Naizmjence pokazuje pobjedu i poraz, nakon čega slijedi oporavak. Ilija je poznavao i Božju snagu i dubinu utučenosti.

Ilija, Božji prorok čije ime znači „moj Bog je Gospodin“, došao je iz Tišbe u Gileadu, ali ništa se ne zna o njegovoj obitelji ili porijeklu. Iliju prvi put susrećemo u 1. Kraljevima 17,1 kada se iznenada pojavljuje da izazove Ahaba, zlog kralja koji je vladao sjevernim kraljevstvom od 874. do 853. pr. Kr. Ilija proriče sušu koja će doći na cijelu zemlju kao posljedica Ahabovog zla (1. Kraljevima 17,1-7). Upozoren od Boga, Ilija se skriva u blizini potoka Kerita gdje ga hrane gavrani. Dok se suša i glad u zemlji produbljuju, Ilija se susreće s udovicom u susjednoj zemlji, te kroz njezinu poslušnost Ilijinom zahtjevu, Bog osigurava dovoljno hrane za Iliju, ženu i njenog sina. Čudesno, udovičin ćup s brašnom i vrč s uljem nikada ne ponestane (1. Kraljevima 17,8-16). Pouka za vjernika je da, ako hodamo u zajedništvu s Gospodinom i slušamo ga, bit ćemo otvoreni za Njegovu volju. A kad smo u Božjoj volji, On ispunjava sve naše potrebe, a Njegova milost prema nama nikada ne prestaje.

Zatim vidimo Iliju kao središnji lik u sukobu s prorocima lažnog boga Baala na gori Karmel (1. Kraljevima 18,17-40). Baalovi proroci cijeli dan zazivaju svog boga da spusti vatru s neba, ali bezuspješno. Ilija tada sagradi žrtvenik od kamenja, oko njega iskopa jarak, stavi žrtvu na vrh drva i tri puta poziva da se na njegovu žrtvu izlije voda. Ilija zaziva Boga, i Bog spušta oganj s neba, spaljuje žrtvu, drva i kamenje i posrče vodu u jarku. Bog je dokazao da je moćniji od lažnih bogova. Tada Ilija i narod pobiju sve Baalove lažne proroke, u skladu s Božjom zapovijedi u Ponovljenom zakonu 13,5.

Nakon velike pobjede nad lažnim prorocima, kiša je ponovno pala na zemlju (1. Kraljevima 18,41-46). Međutim, unatoč pobjedi, Ilija je ušao u razdoblje kolebljive vjere i utučenosti (1. Kraljevima 19,1-18). Ahab je rekao svojoj ženi, Izebeli, o Božjem pokazivanju moći. Umjesto da se obrati Bogu, Izebela se zaklela da će ubiti Iliju. Čuvši za to, Ilija je pobjegao u pustinju, gdje je molio Boga da mu oduzme život. Ali Bog je umjesto toga okrijepio Iliju hranom, pićem i snom. Zatim je Ilija krenuo na četrdesetodnevno putovanje do brda Horeba. Ondje se Ilija sakrio u špilju, još uvijek žaleći sam sebe i čak ispovijedajući svoje uvjerenje da je on jedini ostao od Božjih proroka. Tada je Gospodin zapovjedio Iliji da stane na brdo dok Gospodin prođe. Puhao je jak vjetar, došlo do potresa, pa požara, ali Bog nije bio ni u jednom od toga. Tada je došao tihi, blagi glas u kojem je Ilija čuo Boga i razumio ga. Bog je Iliji dao upute što dalje učiniti, uključujući pomazanje Elizeja da preuzme njegovo mjesto kao proroka i uvjeravanje Ilije da u Izraelu još uvijek ima 7.000 koji se nisu poklonili Baalu. Ilija je poslušao Božje zapovijedi. Elizej je postao Ilijin pomoćnik na neko vrijeme, te su se njih dvojica nastavili baviti Ahabom i Izebelom, kao i Ahabovim sinom i nasljednikom, Ahazijom. Umjesto da umre prirodnom smrću, Ilija je bio uznesen na nebo u vihoru (2. Kraljevima 2,1-11).

Služba Ivana Krstitelja bila je obilježena „u duhu i sili Ilijinoj“ (Luka 1,17), ispunjavajući proročanstvo iz Malahije 4,5-6. Jakov koristi Iliju kao primjer molitve u Jakovljevoj 5,17-18. Kaže da je Ilija „bio čovjek istih sklonosti kao i mi“, ali se pomolio da ne pada kiša, i nije padala. Zatim se pomolio da padne kiša, i padala je. Snaga molitve je u Bogu, a ne u našoj ljudskoj prirodi.

Kao što je vrijedilo za Iliju, kada se usredotočimo na nemir života u ovom svijetu, možemo skrenuti pogled s GOSPODA i postati obeshrabreni. Bog se doista pokazuje u veličanstvenim djelima moći i suda kao što su vjetar, vatra i potresi. Ali On se također odnosi prema nama prisno i osobno poput tihog šapta. Bog izlazi u susret našim fizičkim potrebama, potiče nas da ispitamo vlastite misli i ponašanja, upućuje nas kako postupiti i uvjerava nas da nismo sami. Kada smo osjetljivi na Božji glas i hodamo u poslušnosti Njegovoj Riječi, možemo pronaći ohrabrenje, pobjedu i nagradu. Ilija se borio s tipičnim ljudskim slabostima, ali ga je Bog silno koristio. Možda to neće biti kroz tako očito čudesna iskazivanja moći, ali ako mu se prepustimo, Bog i nas može snažno upotrijebiti za svrhe svoga kraljevstva.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz života Ilije?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries