settings icon
share icon
Pitanje

Tko su Hare Krišna i u što vjeruju?

Odgovor


Porijeklo Hare Krišne, koji se također zove Gaudiya Vaišnavizam ili Chaitanya Vaišnavizam, promovira se kroz Međunarodno društvo za svjesnost Krišne (ili ISKCON). Hare Krišna je mistična sekta hinduizma. Obično se klasificira kao monoteistički oblik hinduizma, budući da Hare Krišna vjeruju da su sva božanstva jednostavno različite manifestacije jednog boga, Višnua ili Krišne. Međutim, „monoteizam“ Hare Krišne je malo zbrkan, jer Sri Krišna ima „vječnog ortaka“ po imenu Srimati Radharani; zajedno, Krišna i Radharani čine „Božanski par“.

Hare Krišna pokret datira iz petnaestog stoljeća (1486.), kada je njegov utemeljitelj, Chaitanya Mahaprabhu, počeo učiti da je Krišna vrhovni Gospodin iznad svih drugih bogova. Mahaprabhu je zagovarao pobožnu metodu vjere u kojoj su pristaše Gaudiya Vaišnavizma ulazili u odnos s Krišnom i izražavali svoje obožavanje Krišne kroz ples i pjevanje. Mahaprabhuovi javni iskazi obožavanja stekli su brojne sljedbenike, dijelom zbog oštrog kontrasta s hladnim i asketskim izrazima uobičajenim za hinduizam. Ova hinduistička sekta, koliko god bila različita u svojoj jedinstvenoj privrženosti Krišni, još uvijek je prilično hinduistička, budući da je čak i Krišna samo manifestacija (ili „Avatar“) Višnua – jednog od klasičnih božanstava hinduizma. Štoviše, Hare Krišna zadržavaju Bhagavad Gitu, hinduističke spise, kao i doktrine reinkarnacije i karme.

Konačni cilj za Hare Krišna je transcendentalni odnos pun ljubavi s Gospodinom Krišnom. Hare se odnosi na „Krišninu moć zadovoljstva“. Zbog svoje mistične odanosti izražene u pjevanju i plesu, Hare Krišna se može usporediti sa sufijskim muslimanima („Dervišima koji se vrte“) i nekim mističnim izrazima kršćanstva koji naglašavaju ekstatična iskustva i mističnu transcendenciju.

Hare Krišna je prilično zahtjevan prema svojim sljedbenicima. Postati član uključuje odabir gurua i postajanje njegovim učenikom. Ovaj guru je ključan za postizanje prosvjetljenja; navodno je bez gurua nemoguće razviti svjesnost Krišne. Sljedbenici se pokoravaju svojim guruima kao duhovnim učiteljima i čak ih štuju kao bogove. I njihov čitav život treba biti obuhvaćen praksom i predanošću usredotočenoj na Krišnu. ISKCON vuče svoje članove u zajednička okruženja gdje je sve namjerno usredotočeno na Krišnu. Velik dio indijske/hinduističke kulture uvozi se u ove komune. Mora se primijetiti da su bivši članovi oštro kritizirali te komune, a ISKCON se suočio s kaznenim prijavama za navodne nezakonite i nemoralne prakse, uključujući rašireno zlostavljanje djece, koje se odvija unutar pokreta.

Vjerovanja Hare Krišna su tipično hinduistička i nespojiva s biblijskim kršćanstvom. Prvo, pogled na Boga je u osnovi panteistički, što znači da vjeruju da je Bog sve i u svemu. Za Hare Krišne, Bog je sve i sve je Bog. Za kršćanina je Bog transcendentan – On je iznad svega što je stvorio. Jedno od načela ISKCON-ove misli je da zapravo sami postižemo jedinstvo odnosa s Bogom. Cilj Hare Krišne je doseći „svjesnost Krišne“ kao neku vrstu prosvjetljenja. Ovo je najdublje poistovjećivanje s Krišnom. U mjeri u kojoj je ISKCON istinski hinduistički može se pripisati panteističkom pogledu na Boga i stoga podučavati da je čovjek u konačnici identičan Bogu. Ovo je stara laž koja potječe iz Edenskog vrta: „Bit ćete kao bogovi“ (Postanak 3,5).

Kao i sve lažne religije, Hare Krišna zahtijeva niz djela za spasenje. Da, predanost i odnos su upakirani u njihov sustav vjerovanja, ali su izgrađeni od djela, od bhakti-yoge do meditacije pred oltarom do prikupljanja sredstava. Pjevanje je glavni dio Hare Krišne. Sri Chaitanya je preporučio svojim sljedbenicima da pjevaju 100.000 svetih imena svaki dan. Pjevanje olakšava upotreba male, krunice od 108 perli. Jesti meso je zabranjeno, kao i objedovanje u restoranima, zbog uvjerenja da hrana zadržava svijest kuhara – unos hrane koju je pripremio ljutiti kuhar razljutit će onoga koji jede. U Hare Krišni uvijek postoji poticaj da se više pjeva, više pleše i više radi kako se ne bi zadržao dio karmičkog duga i prouzročio neuspjeh ulaska u svjesnost Krišne.

Samoodricanje i žrtva također su presudni za spasenje u Hare Krišni. Spasenje je, prema ISKCON-u, temeljito isprepleteno s hinduističkim konceptom karme, ili osvetoljubive pravde. Ovo učenje zahtijeva vjeru u reinkarnaciju i/ili iseljavanje duše. Nečija djela, dobra i loša, mjere se i sude nakon smrti. Ako su nečija djela dobra, nastavlja se reinkarnirati u više životne oblike; ako su mu djela loša, postat će niži životni oblik. Tek kada su se nečija dobra djela uravnotežila s lošima, može prekinuti cikluse ponovnog rođenja i spoznati svoje jedinstvo s Krišnom.

Koliko se samo Krišna razlikuje od suosjećajnog i milosrdnog Boga iz Biblije koji je „tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni“ (Ivan 3,16). Biblija je jasna da je spasenje milošću po vjeri u prolivenu krv Isusa Krista (Efežanima 2,8-9). „Jer njega koji nije upoznao grijeh, on je zbog nas grijehom učinio da mi postanemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21). Nitko ne može nikakvim dobrim djelima postići spasenje. Hare Krišna, kao i cijelo čovječanstvo, imaju samo jednu nadu u vječni život: Isusa Krista, raspetog, uskrslog i uzvišenog zauvijek. Svi ostali putovi vode u uništenje. Sam Isus je rekao: „Ja sam put, istina i život: nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni“ (Ivan 14,6). „I nema ni u kome drugom spasenja: jer nema pod nebom drugoga imena danog ljudima po kojemu se moramo spasiti“ (Djela 4,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su Hare Krišna i u što vjeruju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries