settings icon
share icon
Pitanje

Koliko često bi se trebala uzimati Gospodnja večera?

Odgovor


Biblija nas nigdje ne upućuje koliko često trebamo uzimati Gospodnju večeru. Prva Korinćanima 11,23-26 bilježi sljedeće upute za Gospodnju večeru: „Ja naime primih od Gospodina ono što vam i predadoh: Gospodin Isus one noći u kojoj bijaše predan uze kruh te, zahvalivši, razlomi i reče: 'Uzmite, pojedite, ovo je tijelo moje koje se za vas lomi. Ovo činite meni na spomen.' Tako i čašu, pošto večera, govoreći: 'Ova čaša novi je savez u mojoj krvi. Ovo činite, kad god pijete, meni na spomen.' Jer kad god jedete ovaj kruh i čašu ovu pijete, smrt Gospodinovu navješćujete dok on ne dođe." Ovaj odlomak daje sve upute koje su nam potrebne za izvođenje obreda Gospodnje večere i razumijevanje važnosti onoga što radimo.

Kruh koji je Isus lomio predstavlja Njegovo tijelo koje je za nas bilo slomljeno na križu. Čaša predstavlja krv koju je prolio umjesto nas, zapečativši savez između sebe i nas. Svaki put kada uzimamo Gospodnju večeru, ne samo da se sjećamo što je učinio za nas, već to „pokazujemo" svima koji gledaju i svima koji sudjeluju. Gospodnja večera je prekrasna slika onoga što se dogodilo na križu, te toga kako utječe na naše živote kao vjernika.

S obzirom da uzimamo Gospodnju večeru da se prisjetimo Kristove smrti, trebamo to činiti prilično često. Neke crkve imaju mjesečnu službu Gospodnje večere; neke to rade dva puta mjesečno; neke jednom tjedno. Budući da nam Biblija ne daje posebne upute o učestalosti, postoji određena sloboda u tome koliko često crkva treba uzimati Gospodnju večeru. Trebalo bi biti dovoljno često da se ponovno usredotočite na Krista, a opet da ne bude toliko često da postane rutina. U svakom slučaju, ne radi se o učestalosti, nego o stavu srca onih koji sudjeluju. Trebamo sudjelovati s poštovanjem, ljubavlju i dubokim osjećajem zahvalnosti za Gospodina Isusa, koji je bio voljan umrijeti na križu kako bi na sebe preuzeo naše grijehe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koliko često bi se trebala uzimati Gospodnja večera?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries