settings icon
share icon
Pitanje

Što se dogodilo u Getsemanskom vrtu?

Odgovor


Vrt u Getsemaniju, mjesto čije ime doslovno znači „preša za ulje“, nalazi se na padini Maslinske gore točno preko puta doline Kidron od Jeruzalema. Tu se i danas nalazi vrt starih maslina. Isus je često odlazio u Getsemani sa svojim učenicima moliti se (Ivan 18,2). Najpoznatiji događaji u Getsemaniju odvijali su se u noći prije Njegovog raspeća kada je Isus bio izdan. Svaki od autora evanđelja opisuje događaje te noći sa sitnim varijacijama, tako da čitanje četiri izvještaja (Matej 26,36-56; Marko 14,32-52; Luka 22,39-53; Ivan 18,1-11) daje točnu sliku te značajne noći u cijelosti.

Kad je počela večer, nakon što su Isus i Njegovi učenici proslavili Pashu, došli su u vrt. U nekom trenutku Isus je odveo njih trojicu – Petra, Jakova i Ivana – na mjesto odvojeno od ostalih. Ovdje ih je Isus zamolio da bdiju s Njim i mole kako ne bi pali u napast (Matej 26,41), ali oni su zaspali. Dva puta ih je Isus morao probuditi i podsjetiti na molitvu kako ne bi pali u napast. To je bilo posebno pronicljivo jer je Petar doista pao u iskušenje kasnije iste noći kada je tri puta zanijekao da uopće poznaje Isusa. Isus se malo odmaknuo od njih trojice kako bi molio i dvaput je zamolio svog Oca da ukloni čašu gnjeva koju je trebao popiti, ali se svaki put podložio Očevoj volji. Bio je „nasmrt žalostan“ (Matej 26,38), ali Bog je poslao anđela s neba da ga ojača (Luka 22,43).

Nakon toga Juda Iskariotski, izdajica, stigao je s „mnoštvom“ vojnika, velikih svećenika, farizeja i slugu da uhite Isusa. Juda ga je identificirao prema unaprijed dogovorenom znaku poljupca kojeg je dao Isusu. Pokušavajući zaštititi Isusa, Petar je uzeo mač i napao čovjeka po imenu Malho, slugu velikog svećenika, odsjekavši mu uho. Isus je ukorio Petra i čudesno izliječio čovjekovo uho. Iznenađujuće je da svjedočenje ovom nevjerojatnom čudu iscjeljenja nije imalo nikakvog učinka na mnoštvo. Niti su bili potreseni Njegovim zadivljujućim prikazom moći kao što se opisuje u Ivanu 18,5-6, gdje su ili zbog veličanstvenosti Njegovog izgleda, ili pred snagom Njegovih riječi, ili oboje, postali poput mrtvih ljudi, padajući na zemlju. Ipak su ga uhitili i odveli Ponciju Pilatu, dok su se učenici razbježali u strahu za svoje živote.

Događaji koji su se dogodili u Getsemanskom vrtu odjekuju stoljećima. Muka koju je Isus pretrpio te značajne noći stoljećima se prikazuje u glazbi, knjigama i filmovima. Od 16. stoljeća, kada je Bach napisao dva veličanstvena oratorija temeljena na evanđeljima po Mateju i Ivanu, do danas s filmom „Pasija“, priča o ovoj neobičnoj noći uvijek se iznova prepričava. Čak su i na naš jezik utjecali ovi događaji, dajući nam izraze poput „svi koji se mača hvataju, od mača će poginuti“ (Matej 26,52); „Duh je, istina, voljan, ali je tijelo slabo“ (Marko 14,38); te „znoj kao velike kapi krvi“ (Luka 22,44). Naravno, najvažniji utjecaj ove noći bila je spremnost našeg Spasitelja da umre na križu umjesto nas kako bi platio kaznu za naše grijehe. Bog je „njega koji nije upoznao grijeh, zbog nas grijehom učinio da mi postanemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21). To je evanđelje Isusa Krista.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što se dogodilo u Getsemanskom vrtu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries