settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bio Filip u Bibliji?

Odgovor


U Bibliji se spominju četiri različita čovjeka po imenu Filip. Filip je bilo ime dvojice sinova kralja Heroda Velikog od različitih žena (Luka 3,1 i Matej 14,3). Druga dva Filipa u Bibliji bili su Kristovi sluge i instrumenti u ranoj crkvi: Filip, Kristov učenik i apostol, i Filip, evanđelist.

Učenik po imenu Filip bio je, zajedno s Petrom i Andrijom, iz Betsaide u Galileji (Ivan 1,44; 12,21). Isus je pozvao Filipa, koji je bio učenik Ivana Krstitelja (Ivan 1,43), a zatim je Filip otišao i pronašao Natanaela te mu rekao za Isusa. Natanael je također postao Isusov učenik. Biblija ne sadrži mnogo biografskih detalja o Filipu ili bilo kojem drugom učeniku, ali Ivan nekoliko puta bilježi kada je Filip razgovarao s Isusom.

Prvo Filipovo zabilježeno djelo kao Isusovog učenika bilo je da je otišao i rekao svom prijatelju Natanaelu. Kasnije su Filipu pristupili neki pogani, točnije Grci iz Betsaide, koji su ga zamolili da ih upozna s Isusom (Ivan 12,20-22). Filip je bio učenik koji je izračunao količinu novca koja bi bila potrebna da se nahrani 5.000 ljudi (Ivan 6,7). Nakon Posljednje večere, Filip je tražio da im Isus pokaže Oca, što je dovelo do Isusove izjave: „Onaj tko je vidio mene, vidio je Oca“ (Ivan 14,8-9). Posljednji put Biblija spominje učenika Filipa kao jednog od onih koji su se okupili u Jeruzalemu da se mole nakon Gospodinova uzašašća (Djela 1,13). Predaja kaže da je Filip otišao u Frigiju (u današnjoj Turskoj) kao misionar i da je ondje u Hierapolisu ubijen.

Drugi Filip se obično razlikuje od učenika istog imena nazivajući ga „Filip evanđelist“ ili „Filip đakon“. Često se pretpostavlja da je taj Filip bio jedan od sedamdeset i dva čovjeka koje je Isus poslao u Luki 10,1, iako Biblija to ne povezuje. Znamo da je Filip bio jedan od prvih sedam đakona odabranih za službu u jeruzalemskoj crkvi (Djela 6,5). Filip je imao srce za evangelizaciju, a kada je došlo do „velikog progonstva“ u Djelima 8,1, Filip je napustio Jeruzalem da postane evangelizator u Samariji (Djela 8,5-12). Nakon što je crkva u Samariji pokrenuta, Duh Sveti je koristio Filipa da donese evanđelje etiopskom eunuhu, članu dvora Candace, etiopske kraljice. Filip je naišao na eunuha kako sjedi u svojim kolima, čita Izaiju i pokušava shvatiti smisao prorokovih riječi. Filip se ponudio da mu objasni, a eunuh ga pozvao da priđe i sjedne s njim. Na kraju je eunuh spašen i kršten (Djela 8,26-39). Odmah nakon krštenja Duh Gospodnji odveo je Filipa u Azot, gdje je nastavio propovijedati evanđelje po gradovima od tamo do Cezareje (Djela 8,40).

Dvadeset godina kasnije, Filip se ponovno spominje, još uvijek u Cezareji (Djela 21,8-9). Pavao, Luka i drugi putovali su u Jeruzalem i zaustavili se u Filipovoj kući u Cezareji. Kod Filipa su ostali nekoliko dana. Filip je u to vrijeme imao četiri neudate kćeri, a sve su imale dar proricanja. Tada se posljednji put u Bibliji spominje evanđelist Filip.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bio Filip u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries