settings icon
share icon
Pitanje

Što možemo naučiti iz Ezekielova života?

Odgovor


Ezekiel, čije ime znači „ojačani od Boga“, odrastao je u Jeruzalemu, gdje se školovao za svećenika u hramu. Bio je među drugom skupinom zarobljenika koji su odvedeni u Babilon zajedno s kraljem Jehojakinom oko 597. pr. Krista. Dok je bio u Babilonu, Ezekiel je postao Božji prorok; autor je starozavjetne knjige koja nosi njegovo ime.

Ezekielova služba započela je osudom i sudom nad narodom Juda. Nakon uništenja Jeruzalema, Ezekielova proročanstva govore o nadi za budućnost. Ezekiel je želio pomoći ljudima da uče iz svojih neuspjeha. Najavio je nadolazeći sud nad narodima koji su okruživali Judu i ponovno uspostavio nadu za obnovu Izraela. Njegova vizija doline suhih kostiju (Ezekiel 37) prikazuje novi život koji se udahnjuje u narod. To će se proročanstvo konačno ispuniti u tisućljetnoj Kristovoj vladavini na Zemlji.

Ezekielova prva vizija bila je Božje prijestolje i uključivala je opise četiriju živih bića i kotača koji se kreću. Ezekiel je također imao detaljne vizije novog hrama (Ezekiel 40–43), obnovljenog Jeruzalema (Ezekiel 48,30-35), tisućljeća (44. poglavlje) i zemlje u kojoj će prebivati Božji narod (Ezekiel 47,13-23). Izrael i Juda ponovno će biti vraćeni u jedinstvo s kraja zemlje jer se Božja slava također vraća i Bog prebiva među svojim narodom. Ove prekrasne Ezekielove vizije tiču se i neposrednih i dugoročnih Božjih planova.

Ezekiel je prenosio Božje poruke jednostavnim jezikom koji je svatko mogao razumjeti, slušali ga ili ne (Ezekiel 2,7). Sam Ezekiel je pozvan da bude stražar, a Bog ga je upozorio da će, ako vjerno ne upozori na kaznu za neposlušnost Bogu, biti odgovoran za krv onih koji su umrli u svojim grijesima (Ezekiel 33,8-9). Nije oklijevao u svom poslanju i nepokolebljivo je slijedio Božje upute. Ezekiel je imao strastven pogled na sud i nadu, te je odražavao Božju vlastitu žalost zbog grijeha ljudi.

Ezekielova tuga bila je uvećana smrću njegove žene (Ezekiel 24) – događaj nad kojim mu je Bog zabranio da plače. Bog je smrt Ezekielove žene upotrijebio kao znak narodu Juda. Baš kao što je prorok izgubio svoju ženu, narod Jude izgubit će svoj hram. I baš kao što Ezekiel nije pokazivao vanjske znakove žalosti, Židovi bi bili preplavljeni tišinom zbog tuge koju su osjećali.

Prorok Ezekiel doživio je znatno protivljenje tijekom svog života, ali je uporno izražavao da Bog ne želi da opaki umru, nego da se okrenu od svojih zlih putova i žive. Njegov povremeni gubitak riječi tijekom ranih godina uklonjen je kada ga je Bog opunomoćio da govori, a njegov se jezik razriješio da izgovori najduži odlomak održane nade u Bibliji. Spaljivanje, sjeckanje i rasipanje njegove kose predstavljalo je pad Jeruzalema i ponovno dovođenje Božjeg ostatka (5. poglavlje). Riječi pune nade dostižu vrhunac u obećanju vječnog posjeda zemlje, vječnog Davidovog kneza, vječnog saveza i vječnog svetišta u Izraelu (Ezekiel 11,16-21).

Ezekielove vizije sežu daleko naprijed u vrijeme kada će se Izrael suočiti s invazijom koalicije naroda predvođene zemljom sa sjevera. Narodi koji prijete Izraelu bit će potpuno poraženi izravnom Gospodnjom intervencijom (Ezekiel 38–39). Ova buduća pobjeda pokazuje dvije važne stvari za Židove u zatočeništvu: 1) njihova će nacija biti obnovljena, i 2) nakon te konačne obnove nijedan neprijatelj više nikada neće uspješno napasti Svetu zemlju. Ezekiel također vidi kako se slava Gospodnja vraća u hram u 43. poglavlju – ista ona slava koja je otišla u 10. poglavlju.

Ezekiel pokazuje svim kršćanima da trebamo biti poslušni Božjem pozivu u našim životima. Bog je rekao Ezekielu da vapi slomljena srca i gorkom tugom zbog nadolazećeg suda, a kroz svoju dramatičnu knjigu Ezekiel nam govori isto. Sud dolazi! Sigurno će se dogoditi, izjavljuje Vrhovni Gospodin. Poput Ezekiela možemo upozoravati druge i također s njima dijeliti radosnu vijest spasenja u Isusu Kristu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što možemo naučiti iz Ezekielova života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries