settings icon
share icon
Pitanje

Tko je bila Eva u Bibliji?

Odgovor


Eva je u Bibliji bila žena Adama, prvog čovjeka kojeg je Bog stvorio. Eva je bila majka Kajina, Abela i Šeta i „drugih sinova i kćeri“ (Postanak 4,1-2.25; 5,4). Eva je bila prva žena, prva supruga i prva majka na svijetu.

Ime „Eva“ dolazi od hebrejske riječi chavâh, što znači „živa“ ili „život“. Zvala se „Eva“ jer je bila majka svih živih (Postanak 3,20). Bog ju je stvorio nakon što je dopustio Adamu da vidi kako među životinjama nema prikladnog prijatelja – to jest, nije bilo drugog stvorenja poput njega. Tako je Bog stvorio Evu kao Adamov pandan. Eva je stvorena na Božju sliku, baš kao i Adam (Postanak 1,27).

Bog je dao zapovijed Adamu i Evi dok su živjeli u edenskom vrtu. Rekao im je da ne jedu sa stabla zvanog „stablo spoznaje dobra i zla“ jer, upozorivši, onog dana kada budu jeli s tog stabla, zasigurno će umrijeti (Postanak 2,17). Biblija nam ne govori koliko su dugo Adam i Eva živjeli u vrtu bez problema, ali u jednom trenutku Eva je popustila pod iskušenjem da pojede sa zabranjenog stabla. Prevarila ju je zmija (1. Timoteju 2,13-14) za koju se općenito vjeruje da je stvorenje koje je koristio Sotona. Zmija je posijala sumnju u Evin um pitajući zar je Bog stvarno mislio ono što je rekao kada je zabranio jedenje ploda sa stabla (Postanak 3,1). Tada je zmija nahranila Evu lažju: „Ne, nećete umrijeti. Jer zna Bog da će vam se onoga dana kada budete s njega jeli otvoriti oči i bit ćete kao bogovi znajući dobro i zlo“ (Postanak 3,4-5). Eva je uzela malo ploda i pojela, a zatim ga donijela svom mužu, Adamu, koji je također jeo. Adam i Eva odmah su shvatili ono što prije nisu razumjeli – oči su im se otvorile i za dobro i za zlo. Ali Bog nije lagao – smrt je došla kao rezultat Evine i Adamove neposlušnosti.

Smrt je došla cijelom ljudskom rodu kao rezultat toga što je Eva bila prevarena da učini, kao i Adamovog naknadnog izbora da sagriješi. Dva su posebna prokletstva dana Evi i svim njezinim kćerima. Prvo, Bog je umnožio Evinu bol u rađanju. Drugo, Bog je objavio da će odnos između muškarca i žene karakterizirati sukob (Postanak 3,16). Ova dva prokletstva pokazala su se istinitima u životu svake žene kroz povijest. Koliko god napredovali u medicini, rađanje je za ženu uvijek bolno i stresno iskustvo. I koliko god društvo postalo napredno i progresivno, odnos između muškarca i žene ostaje borba za moć, borba spolova i odnos pun sukoba.

Eva je bila majka svih živih i također prva koja je iskusila ova specifična prokletstva. Međutim, Eva će biti otkupljena zajedno s Adamom zbog drugog Adama, Krista, koji je bio bez grijeha (Rimljanima 5,12-14). „Jer kao što u Adamu svi umiru, isto tako će u Kristu svi biti oživljeni… Prvi čovjek, Adam, bijaše učinjen živom dušom; posljednji Adam bijaše učinjen duhom životvornim“ (1. Korinćanima 15,22.45).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je bila Eva u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries