settings icon
share icon
Pitanje

Tko su bili Edomci?

Odgovor


Edomci su bili potomci Ezava, Izakovog prvorođenog sina i Jakovljevog brata blizanca. U utrobi su se Ezav i Jakov borili jedan protiv drugoga, a Bog je rekao njihovoj majci Rebeki da će postati dva naroda, pri čemu će stariji služiti mlađemu (Postanak 25,23). Kao odrastao, Ezav je nepromišljeno prodao svoje nasljedstvo Jakovu za zdjelu crvene juhe (Postanak 25,30-34), a nakon toga zamrzio svog brata. Ezav je postao otac Edomaca, a Jakov otac Izraelaca, te su se dvije nacije nastavile boriti kroz veći dio svoje povijesti. U Bibliji se „Seir“ (Jošua 24,4), „Bosra“ (Izaija 63,1) i „Sela“ (2. Kraljevima 14,7) odnose na zemlju i glavni grad Edoma. Sela je danas poznatija kao Petra.

Naziv „Edom“ dolazi od semitske riječi koja znači „crveno“, a zemlja južno od Mrtvog mora dobila je to ime zbog crvenog pješčenjaka koji je tako istaknut u topografiji. Ezav je zbog juhe za koju je trampio svoje pravo prvorodstva postao poznat kao Edom, a kasnije je preselio svoju obitelj u brdoviti kraj istog imena. Postanak 36 prepričava ranu povijest Edomaca, navodeći da su imali kraljeve koji su vladali nad njima mnogo prije nego što je Izrael imao kralja (Postanak 36,31). Religija Edomaca bila je slična religiji drugih poganskih društava koja su štovala bogove plodnosti. Ezavovi su potomci s vremenom zagospodarili južnim zemljama i zarađivali za život poljoprivredom i trgovinom. Jedna od drevnih trgovačkih ruta, Kraljev put (Brojevi 20,17) prolazio je kroz Edom, a kad su Izraelci zatražili dopuštenje za korištenje te rute prilikom izlaska iz Egipta, bili su silom odbijeni.

Budući da su bili bliski rođaci, Izraelcima je bilo zabranjeno mrziti Edomce (Ponovljeni zakon 23,7). Međutim, Edomci su redovito napadali Izrael, što je rezultiralo mnogim ratovima. Kralj Šaul se borio protiv Edomaca, a kralj David ih je pokorio, uspostavivši vojne garnizone u Edomu. Uz kontrolu nad edomskim teritorijem, Izrael je imao pristup luci Esion-Gaber na Crvenom moru, iz koje je kralj Salomon poslao mnoge ekspedicije. Nakon Salomonove vladavine, Edomci su se pobunili i imali su nešto slobode sve dok ih nisu pokorili Asirci pod Tiglat-Pileserom.

Tijekom makabejskih ratova, Edomce su pokorili Židovi i prisilili ih da pređu na judaizam. Kroz sve to, Edomci su zadržali velik dio svoje stare mržnje prema Židovima. Kad je grčki postao zajednički jezik, Edomci su nazvani Idumejci. Usponom Rimskog Carstva, Idumejac čiji se otac preobratio na judaizam imenovan je kraljem Judeje. Taj je Idumejac u povijesti poznat kao kralj Herod Veliki, tiranin koji je naredio masakr u Betlehemu u pokušaju da ubije dijete Krista (Matej 2,16-18).

Nakon Herodove smrti Idumejci su polako nestajali iz povijesti. Bog je prorekao uništenje Edomaca u Ezekielu 35, rekavši: „Kao što si se ti radovala baštini doma Izraelova, zato što je bila opustošena, tako ću ja učiniti tebi: opustjet ćeš, goro Seir, i sva Idumejo, i to sva: i znat će da sam ja GOSPODIN“ (Ezekiel 35,15). Unatoč stalnim nastojanjima Edoma da vlada nad Židovima, ispunilo se Božje proročanstvo Rebeki: starije dijete služilo je mlađem, a Izrael se pokazao jačim od Edoma.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko su bili Edomci?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries