settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu prepoznati vodstvo Duha Svetoga?

Odgovor


Prije nego što je Isus uzašao na nebo, rekao je svojim učenicima da će poslati nekoga tko će podučavati i voditi sve one koji vjeruju u Njega (Djela 1,5; Ivan 14,26; 16,7). Isusovo je obećanje bilo ispunjeno manje od dva tjedna kasnije kada je Duh Sveti u sili došao na vjernike na dan Pedesetnice (Djela apostolska 2). Dakle, kad netko povjeruje u Krista, Duh Sveti odmah postaje stalni dio njegovog života (Rimljanima 8,14; 1. Korinćanima 12,13).

Duh Sveti ima mnoge funkcije. Ne samo da razdjeljuje duhovne darove prema svojoj volji (1. Korinćanima 12,7-11), već nas također tješi (Ivan 14,16), uči (Ivan 14,26) i ostaje u nama kao pečat obećanja na našim srcima do dana Isusovog povratka (Efežanima 1,13; 4,30). Duh Sveti također preuzima ulogu Vodiča i Savjetnika, vodeći nas putom kojim trebamo ići i otkrivajući Božju istinu (Luka 12,12; 1. Korinćanima 2,6-10).

Ali kako prepoznati vodstvo Duha? Kako razlučiti između vlastitih misli i Njegovog vodstva? Uostalom, Duh Sveti ne govori čujnim riječima. Umjesto toga nas vodi kroz naše vlastite savjesti (Rimljanima 9,1) i na druge mirne, suptilne načine.

Jedan od najvažnijih načina prepoznavanja smjernica Duha Svetog je poznavanje Božje Riječi. Biblija je krajnji izvor mudrosti o tome kako trebamo živjeti (2. Timoteju 3,16), a vjernici trebaju pretraživati Pisma, razmišljati o stihovima i pamtiti ih (Efežanima 6,17). Riječ je „mač Duha" (Efežanima 6,17), a Duh će ga koristiti da nam govori (Ivan 16,12-14) kako bi otkrio Božju volju za naš život; On će nas također podsjetiti na određene stihove u vrijeme kad su nam najviše potrebni (Ivan 14,26).

Poznavanje Božje Riječi može nam pomoći da otkrijemo dolaze li naše želje od Duha Svetoga. Moramo preispitivati naše sklonosti u odnosu na Bibliju – Duh Sveti nas nikada neće potaknuti da učinimo nešto suprotno Božjoj Riječi. Ako se sukobljava s Biblijom, onda nije od Duha Svetoga i treba zanemariti.

Također je neophodno da budemo u neprestanoj molitvi s Ocem (1. Solunjanima 5,17). Ne samo da to čuva naše srce i umove otvorene za vodstvo Duha Svetoga, već također dopušta Duhu da govori u naše ime: „A tako nam i Duh pomaže u našim slabostima. Ne znamo naime što da molimo kako valja, ali se sam Duh zauzima za nas neizrecivim uzdisajima. A Onaj koji proniče srca zna koja je težnja Duha — da se po Božjoj volji zauzima za svete" (Rimljanima 8,26-27 VB).

Drugi način da doznamo slijedimo li vodstvo Duha jest da tražimo znakove Njegova ploda u našem životu (Galaćanima 5,22). Ako hodamo po Duhu, kontinuirano ćemo viđati kako ove kvalitete u nama rastu i sazrijevaju, a postat će vidljivi i drugima.

Važno je napomenuti da imamo izbor hoćemo li prihvatiti vodstvo Duha Svetoga. Kada poznajemo Božju volju, ali ju ne slijedimo, opiremo se djelu Duha u našem životu (Djela 7,51; 1. Solunjanima 5,19), a želja da slijedimo vlastiti put ga žalosti (Efežanima 4,30 ). Duh nas nikada neće navesti na grijeh. Grešna navika će nas natjerati da propustimo ono što nam Duh Sveti želi reći kroz Riječ. Ako smo u skladu s Božjom voljom, odvratimo se i priznamo grijehe, te stvorimo molitvenu naviku i proučavamo Božju Riječ, moći ćemo prepoznati – i slijediti – vodstvo Duha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu prepoznati vodstvo Duha Svetoga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries