settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Duh Sveti naš Utješitelj?

Odgovor


Nakon što je Isus najavio svojim učenicima kako će ih uskoro napustiti, dao im je izjavu i uvelike ih ohrabrio: „I ja ću moliti Oca pa će vam dati drugog Utješitelja da ostane s vama dovijeka: Duha istine" (Ivan 14,16-17 VB).

Grčka riječ „Utješitelj" ili „Branitelj" (koja se nalazi u Ivanu 14,16. 26; 15,26; i 16,7) je parakletos. Ovaj oblik riječi je neupitno pasivan i doslovno znači „onaj koji se zove na stranu drugog"; riječ ima sekundarno značenje koje se odnosi na svrhu poziva hodanja uz nekoga: savjetovanja ili podržavanja onoga kome treba. Ovaj Branitelj ili Utješitelj je Bog Duh Sveti, treća osoba Trojstva koja je „pozvana na našu stranu". On je osobno biće i prebiva u svakom vjerniku.

Tijekom svoje zemaljske službe Isus je vodio, čuvao i podučavao svoje učenike; ali sada, u Ivanu 14–16, priprema se da ih napusti. Daje obećanje da će Božji Duh doći k učenicima i nastaniti se u njima, zauzimajući mjesto fizičke prisutnosti njihovog Gospodara. Isus je nazvao Duha „drugim Utješiteljem" – drugim, isto takvim. Božji se Duh u suštini ne razlikuje od Sina Božjeg, jer su oba Bog.

U starozavjetno doba, Duh Božji bi došao na ljude, a potom ih napustio. Božji je Duh odstupio od kralja Šaula (1. Samuelova 16,14; 18,12). Kad je priznao svoj grijeh, David je molio da se Duh ne uzme od njega (Psalam 51,11). Ali kad je Duh sišao na Pedesetnicu, došao je ka Božjem narodu da ostane s njima zauvijek. Možemo žalostiti Duha Svetoga, ali nas neće napustiti. Kao što je Isus rekao u Mateju 28,20: „I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta." Kako je s nama kad je na nebesima i sjedi s desne strane Oca? S nama je po svome Duhu (Pomoćniku – Parakletos).

Imati Duha Svetog kao našeg Utješitelja znači imati samoga Boga koji prebiva u nama kao vjernicima. Duh nas uči Riječi i vodi nas u istinu. Podsjeća nas na ono što je Isus podučavao kako bismo mogli ovisiti o Njegovoj Riječi u teškim životnim razdobljima. Duh djeluje u nama i daje nam Njegov mir (Ivan 14,27), Njegovu ljubav (Ivan 15,9-10) i Njegovu radost (Ivan 15,11). On tješi naša srca i umove u uznemirenom svijetu. Sila Utješitelja koja prebiva u nama omogućuje nam da živimo po Duhu i „ne ugađamo požudi tijela" (Galaćanima 5,16). Duh tada može proizvesti svoj plod u našim životima (Galaćanima 5,22-23) na slavu Boga Oca. Kakav je blagoslov imati Svetoga Duha u našim životima kao našeg Utješitelja – našeg Branitelja, našeg Pomoćnika, našeg Savjetnika i našeg Zagovornika!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Duh Sveti naš Utješitelj?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries