settings icon
share icon
Pitanje

Što je prebivanje Duha Svetoga?

Odgovor


Prebivanje Duha Svetoga je postupak kojim Bog trajno dolazi boraviti u tijelu onoga koji povjeruje u Isusa Krista. U Starom zavjetu, Duh bi dolazio i odlazio od svetih, osposobljavao ih za službu, ali ne i nužno ostajao s njima (vidi Suci 15,14; 1. Ljetopisa 12,18; Psalam 51,11; Ezekiel 11,5). Isus je svojim učenicima otkrio novu ulogu koju će Duh Istine imati u njihovim životima: „A vi ga poznajete jer boravi kod vas i jer će biti u vama" (Ivan 14,17). Apostol Pavao je napisao: „Ili ne znate da je vaše tijelo hram Duha Svetoga u vama, kojega imate od Boga te niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga svojim tijelom i svojim duhom, koji su Božji" (1. Korinćanima 6,19-20 VB).

Ovi nam stihovi govore da onaj koji vjeruje u Isusa Krista ima treću osobu Trojstva, Duha Svetoga koji živi u njemu. Kada netko prihvati Krista kao osobnog Spasitelja, Duh Sveti daje vjerniku život od Boga, vječni život, koji je zapravo Njegova narav (Titu 3,5; 2. Petrova 1,4), te Duh Sveti dolazi živjeti unutar njega duhovno. Činjenica da vjernikovo tijelo poistovjećeno s hramom u kojem živi Duh Sveti pomaže nam shvatiti što znači prebivanje Duha Svetoga. Riječ hram koristi se za opis Svetinje nad svetinjama, unutarnje svetište u starozavjetnoj šatorskoj strukturi. Tamo bi se Božja prisutnost pojavila u oblaku i susrela s velikim svećenikom koji je jednom godišnje ulazio u Svetinju. Na dan pomirenja, veliki svećenik donio bi krv zaklane životinje i pošpricao Pomirilište na Kovčegu saveza. Na ovaj poseban dan, Bog je davao oprost svim svećenicima i svome narodu.

Danas u Jeruzalemu nema židovskog hrama, a životinjske žrtve su prestale. Onaj koji povjeruje u Krista postao je unutarnje svetište Boga Duha Svetoga, jer je vjernik posvećen i oprošteno mu je po krvi Isusa Krista (Efežanima 1,7). Onaj koji povjeruje u Krista postaje prebivalište Božjeg Svetog Duha. Zapravo, Biblija također kaže da u vjerniku duhovno živi Krist (Kološanima 1,27) i Bog Otac (1. Ivanova 4,15) – vidljivo Trojstvo.

Dok Duh Sveti živi u vjerniku, donosi neke rezultate koji mijenjaju život:

1) Duh nastanjuje dušu koja je mrtva u grijehu i stvara novi život (Titu 3,25). To je novo rođenje o kojem je Isus govorio u Ivanu 3,1-8.

2) Duh potvrđuje vjerniku da pripada Gospodinu i da je baštinik Božji i subaštinik Kristov (Rimljanima 8,15-17).

3) Duh pripaja novog vjernika kao člana Kristove univerzalne crkve. To je krštenje Duhom prema 1. Korinćanima 12,13.

4) Duh Sveti daje duhovne darove (Bogom dane sposobnosti za služenje) vjerniku da izgrađuje Crkvu i služi Gospodinu učinkovito za Njegovu slavu (1. Korinćanima 12,11).

5) Duh pomaže vjerniku da razumije i primjenjuje Pismo u svom svakodnevnom životu (1. Korinćanima 2,12).

6) Duh Sveti obogaćuje vjernikov molitveni život i posreduje za njega u molitvi (Rimljanima 8,26-27).

7) Duh Sveti osposobljava predanog vjernika da živi za Krista i vrši Njegovu volju (Galaćanima 5,16). Duh vodi vjernika putovima pravednosti (Rimljanima 8,14).

8) Duh daje dokaz novoga života donoseći plod Duha u vjernikovu životu (Galaćanima 5,22-23).

9) Duh Sveti se žalosti kad vjernik griješi (Efežanima 4,30) i osvjedočuje vjernika da prizna grijeh Gospodinu kako bi se obnovilo zajedništvo (1. Ivanova 1,9).

10) Duh Sveti zapečaćuje vjernika do dana otkupljenja, stoga je vjernikov dolazak u Gospodnju nazočnost zajamčen nakon ovoga života (Efežanima 1,13-14).

Kada prihvatite Krista kao svog Spasitelja (Rimljanima 10,9-13), Duh Sveti dolazi prebivati u vašem srcu i donosi sa sobom posve novi život ljubavi, odnosa i služenja Gospodinu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je prebivanje Duha Svetoga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries