settings icon
share icon
Pitanje

Je li Duh Sveti osoba?

Odgovor


Za mnoge je ljude nauk o Duhu Svetome zbunjujući. Je li Duh Sveti sila, osoba ili nešto drugo? Što Biblija uči?

Biblija daje mnoge načine koji nam pomažu shvatiti da je Duh Sveti stvarno osoba – to jest, On je osobno biće, a ne neosobno. Prvo, svaka zamjenica koja se koristi za Duha jest „on", a ne „to". Izvorni grčki jezik Novog zavjeta jasno potvrđuje osobu Duha Svetoga. Riječ za „Duh" (pneuma) je srednjeg roda i prirodno bi imala zamjenice srednjeg roda u gramatičkom slaganju. Ipak, u mnogim se primjerima nalaze muške zamjenice (npr. Ivan 15,26; 16,13-14). U gramatičkom smislu nema drugog načina za razumijevanje zamjenica Novog zavjeta koje se odnose na Duha Svetoga – On se naziva „On" kao osoba.

Matej 28,19 nas uči da se krstimo u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. To je kolektivna referenca na jednog Trojedinog Boga. Isto tako, ne smijemo žalostiti Duha Svetoga (Efežanima 4,30). Protiv Duha se može sagriješiti (Izaija 63,10) i lagati (Djela 5,3). Moramo ga slušati (Djela 10,19-21) i častiti ga (Psalam 51,11).

Osobnost Duha Svetoga potvrđuju i Njegova mnoga djela. Osobno je bio uključen u stvaranje (Postanak 1,2), osnažuje Božji narod (Zaharija 4,6), vodi (Rimljanima 8,14), tješi (Ivan 14,26), osvjedočuje (Ivan 16,8), uči (Ivan 16,13), sprječava grijeh (Izaija 59,19) i daje zapovijedi (Djela 8,29). Svako od tih djela zahtijeva uključenost osobe, a ne puke sile, stvari ili ideje.

Atributi Duha Svetog ukazuju i na Njegovu osobnost. Duh Sveti ima život (Rimljanima 8,2), ima volju (1. Korinćanima 12,11), također je sveznajući (1. Korinćanima 2,10-11), vječan (Hebrejima 9,14) i sveprisutan (Psalam 139,7). Obična sila ne može posjedovati sve te atribute, ali Duh Sveti može.

A osobnost Duha Svetoga potvrđuje Njegova uloga kao treće osobe Božanstva. Jedino se biće koje je jednako Bogu (Matej 28,19) i posjeduje atribute sveznanja, sveprisutnosti i vječnosti može definirati kao Bog.

U Djelima 5,3-4, Petar je nazvao Duha Svetoga Bogom, navodeći: „Ananija, zašto Sotona ispuni srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i zadržiš od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo? I pošto je prodano, nije li bilo u tvojoj vlasti? Zašto si takvo što stavio u srce svoje? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" Pavao je također nazvao Duha Svetog Bogom u 2. Korinćanima 3,17-18: „A Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. A mi svi koji otkrivenim licem slavu Gospodnju kao u zrcalu gledamo, u isti se lik preobražavamo iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha" (VB).

Duh Sveti je osoba, kao što Biblija jasno kaže. Kao takvog ga treba štovati kao Boga koji služi u savršenom jedinstvu s Ocem i Sinom i vodi nas u našem duhovnom životu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Duh Sveti osoba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries