settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li Duh Sveti biti prisutan tijekom nevolje?

Odgovor


Pitanje o tome da Duh Sveti nije prisutan tijekom nevolje proizlazi iz pogrešnog razumijevanja 2. Solunjanima 2,7, koji glasi: „Jer tajna bezakonja već djeluje: samo ima tko ga zasad zadržava, dok on ne bude uklonjen.“ Upravo sada, prije nevolje, jedna od službi Duha Svetoga je obuzdavanje zla. U stihovima 8 i 9 saznajemo da obuzdavajuća sila Duha Svetoga zadržava „bezakonika“ (Antikrista) tako da se on neće otkriti dok god Bog to ne bude htio. Odlomak kaže da Duh Sveti više neće obuzdavati rast zla, ali to ne znači da neće imati nikakvu službu.

U Djelima apostolskim 1,4-5 Isus obećava da će Njegovi učenici uskoro biti „kršteni Duhom Svetim“. U 2. poglavlju Djela ispunjeno je Isusovo obećanje. U stihovima 38 i 39 piše: „Tada im Petar reče: ‘Pokajte se, i neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha i primit ćete dar Svetoga Duha. Jer za vas je ovo obećanje i za djecu vašu, i za sve one izdaleka koje god pozove Gospodin, Bog naš. ’”

Prebivanje Duha Svetoga tako je osigurano za svakog nanovo rođenog vjernika, i nigdje u Svetom pismu to se obećanje ne poništava. Regeneracija je djelo Duha; bez Njega nitko nije spašen. Kad Duh ne bi bio prisutan tijekom nevolje, nitko ne bi mogao biti spašen. No činjenica je da je mnoštvo koje nitko ne može izbrojati spašeno tijekom nevolje (Otkrivenje 7,9-14). Stoga će u onima koji dođu Isusu tijekom razdoblja nevolje također prebivati Duh Sveti. Odajte slavu Bogu što je napravio tu odredbu, jer će sveci u nevolji trebati vodstvo i usmjerenje Duha tijekom tog teškog vremena.

Još jedan dobar razlog zašto Duh mora biti prisutan tijekom nevolje je taj što je On sveprisutan. Budući da je On posvuda u svakom trenutku, On mora biti u svijetu tijekom nevolje.

U nekom trenutku – samo Bog zna kada – zadržavajući utjecaj Duha Svetoga bit će uklonjen, Antikrist će se otkriti nesvjesnom i prevarenom svijetu i započet će razdoblje nevolja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li Duh Sveti biti prisutan tijekom nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries