settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se golub često koristi kao simbol za Duha Svetoga?

Odgovor


Sva četiri evanđelja govore o Ivanovom krštenju na rijeci Jordan (Matej 3,16; Marko 1,10; Luka 3,22; Ivan 1,32). Luka kaže: „I siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba." Budući da je Duh Sveti upravo to – duh – On nam nije vidljiv. Tom prigodom, međutim, Duh je uzeo vidljiv izgled i bez sumnje su ga ljudi vidjeli. Golub je znak čistoće i bezopasnosti (Matej 10,16), a oblik goluba pri Isusovu krštenju označio je da je Duh koji je sišao na Isusa svet i nevin.

Drugi simbol koji uključuje goluba dolazi iz izvještaja o Potopu i Noinoj arci u Postanku 6-8. Kad je zemlja neko vrijeme bila prekrivena vodom, Noa je htio provjeriti ima li igdje suhe zemlje pa je poslao golubicu iz arke; golubica se vratila s maslinovim listom u svom kljunu (Postanak 8,11). Od tada je maslinova grančica simbol mira. Priča o Noinoj golubici nam simbolično govori da je Bog proglasio mir čovječanstvu nakon što je Potop pročistio zemlju od bezbožnosti. Golub je predstavljao Njegovog Duha koji donosi dobru vijest o pomirenju Boga i čovjeka. Naravno, to je samo privremeno pomirenje, jer trajno, duhovno pomirenje s Bogom dolazi samo po Isusu Kristu. No značajno je da je Duh Sveti oslikan kao golub prilikom Isusova krštenja, a time opet simbolizira mir s Bogom.

Na dan Pedesetnice, Duh Sveti je preuzeo oblik „razdijeljenih jezika kao od ognja" (Djela 2,3) da označi čudesnu silu poruke apostola i njihov radikalno promijenjeni život. Izgled Duha kao goluba pri Isusovom krštenju simbolizira blagog Spasitelja koji donosi mir čovječanstvu kroz svoju žrtvu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se golub često koristi kao simbol za Duha Svetoga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries