settings icon
share icon
Pitanje

Što su Deset zapovijedi?

Odgovor


Deset zapovijedi su deset zakona zapisanih u Bibliji koje je Bog dao Izraelu ukratko nakon izlaska iz Egipta. Deset zapovijedi su u suštini sažetak više od 600 zapovijedi koje nalazimo u starozavjetnom zakonu. Prve četiri zapovijedi bave se našim odnosom s Bogom. Drugih šest zapovijedi bave se odnosom koji imamo s drugim ljudima. Deset zapovijedi zapisane su u Izlasku 20,1-17 i Ponovljenom zakonu 5,6-21 i glase:

(1) »Nemoj imati drugih bogova uz mene!« Ova zapovijed zabranjuje štovanje bilo kojeg drugog boga osim jedinoga pravog Boga. Svi drugi bogovi su lažni bogovi.

(2) »Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.« Ova zapovijedi zabranjuje pravljenje idola, vidljiva lika Boga. Ni jedna slika koju napravimo ne može točno prikazivati Boga. Pravljenje idola da predstavlja Boga je štovanje lažnoga boga.

(3) »Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.« Ova zapovijed zabranjuje uzimanje Gospodnjeg imena uzalud. Prema Božjemu imenu ne smijemo olako postupati. Trebamo iskazati poštovanje Bogu tako što ga spominjati samo s poštovanjem i časti.

(4) »Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvome. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni vol tvoj, ni magarac tvoj, niti ikakvo živinče tvoje, niti došljak unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.« Ova zapovijed naređuje odvajanje subote (posljednjeg dana u tjednu) kao dana odmora posvećenog Gospodinu.

(5) »Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.« Ova zapovijed naređuje da se prema našim roditeljima uvijek moramo ponašati s poštovanjem i časti.

(6) »Ne ubij!« Ova zapovijed zabranjuje umorstvo drugoga ljudskog bića s predumišljajem.

(7) »Ne učini preljuba!« Ova zapovijed zabranjuje spolne odnose sa svima osim sa svojim supružnikom.

(8) »Ne ukradi!« Ova zapovijed zabranjuje uzimanje svega što nam ne pripada bez dopiuštenja vlasnika.

(9) »Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!« Ova zapovijed zabranjuje lažno svjedočenje protiv druge osobe. U suštini, ova zapovijed zabranjuje laganje.

(10) »Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!« Ova zapovijed zabranjuje želju za ičime što vam ne pripada. Žudnja može dovesti do kršenja jedne od gornjih zapovijedi: umorstva, preljuba i krađe. Ako je nešto loše učiniti, onda je to loše i priželjkivati.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su Deset zapovijedi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries