settings icon
share icon
Pitanje

Što je Davidova zvijezda i je li biblijska?

Odgovor


U Bibliji se ne spominje Davidova zvijezda (ili štit). Postoji nekoliko rabinskih priča o porijeklu Davidove zvijezde. Variraju od zvijezde koja je u obliku štita kralja Davida, preko simbola na prstenu (pečatu) kralja Salomona, do izuma Bar Kokhbe, židovskog vođe koji je vodio ono što je poznato kao Bar Kokhba ustanak protiv Rimskog Carstva u 132. g. po. Kr. Mekubbalim (sljedbenici kabale) tvrde da simbol ima magične moći. Nema eksplicitne povijesne ili arheološke potpore za bilo koju od tih tvrdnji.

Zvijezda se sastoji od dva isprepletena trokuta: jedan pokazuje prema Bogu, a drugi dolje prema čovjeku, simbolizirajući odnos između tog dvoje – „međusobno prožimanje dvaju područja“ (izvor: Franz Rosenzweig, Star of Redemption, 1912.). Rosenzweig kaže da šest točaka predstavljaju dvije trijade: stvaranje, otkrivenje i iskupljenje, zajedno s Bogom, Izraelom i poganskim svijetom. Njih je Eder alternativno opisao kao predstavnike šest aspekata Božanskog Duha prema Izaiji 11,2 (Eder, The Star of David, 73. str.). Kabala uči da šest točaka označavaju opseg Božjeg suvereniteta (sjever, jug, istok, zapad, gore i dolje). Zvijezda ima dvanaest linija oko svog perimetra, što vjerojatno predstavlja dvanaest plemena Izraela.

Najraniji arheološki nalazi sa znakom su židovski nadgrobni spomenik u Tarentumu, Italiji, koji datira iz 3. stoljeća i njegov izgled na zidu sinagoge iz 6. stoljeća unutar granica starog Izraela. Koristio se prilično rijetko sve do službenog usvajanja od strane Židova u Pragu u 17. stoljeću i kasnije od strane cionističkog pokreta 1897. godine. Nacistička Njemačka koristila je simbol za obilježavanje Židova unutar svojih granica, a nakon mnogo rasprava, počeo se koristiti na nacionalnoj zastavi obnovljenog Izraela 1948. Kao rezultat toga, Davidova zvijezda sada je univerzalno priznata kao prikaz judaizma, Izraela i cionizma.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Davidova zvijezda i je li biblijska?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries