settings icon
share icon
Pitanje

Kako DNK ukazuje na postojanje Stvoritelja?

Odgovor


Tisućljećima su oni koji vjeruju u Boga skupljali brojne argumente u nastojanju da dokažu Božje postojanje. Razvili su se razni oblici kozmoloških, ontoloških i moralnih argumenata i rafinirali uz mnogo uspjeha. Jedan od oblika teističkog argumenta o kojem se često raspravlja je argument dizajna. Argument dizajna ima mnogo značajnih zagovornika od Platona do Tome Akvinskog na dalje.

Iako je nekoliko verzija argumenta dizajna valjano i za mnoge uvjerljivo, nedavna otkrića na staničnoj razini pružaju dodatni poticaj za zagovornike dizajna. Godine 1953. istraživači Francis Crick i James Watson razjasnili su strukturu molekule DNK. Pritom su otkrili da je DNK nositelj specifične genetske informacije koja ima oblik digitalnog koda od četiri znaka. Ove informacije sadržane su u rasporedu od četiri kemikalije koje znanstvenici predstavljaju slovima A, C, T i G. Sekvence ovih kemikalija pružaju upute potrebne za sastavljanje složenih proteinskih molekula koje zauzvrat pomažu u formiranju raznolikih struktura poput očiju , krila i nogu.

Kao što dr. Stephen C. Meyer primjećuje: „Kako se ispostavlja, specifične oblasti molekule DNK koje se nazivaju kodirajuće oblasti imaju isto svojstvo 'specifičnosti sekvence' ili 'specificirane složenosti' koje obilježava pisane kodove, jezične tekstove i proteinske molekule. Baš kao što slova u abecedi pisanog jezika mogu prenijeti određenu poruku ovisno o svom rasporedu, tako i nizovi nukleotidnih baza (A, T, G i C) upisani duž okosnice molekule DNK prenose precizan skup uputa za izgradnju proteina unutar stanice.“

Svojstva koja nose informacije u molekuli DNK su očita. Međutim, prisiljava li nas ta činjenica sama po sebi da zaključimo kako je inteligentni dizajner uzrok ove informacije? Meyer nastavlja: „Bilo da gledamo u hijeroglifski natpis, dio teksta u knjizi ili računalni softver, ako imate informaciju i pratite je do izvora, uvijek dolazite do inteligencije. Stoga, kada pronađete informaciju upisanu duž okosnice molekule DNK u stanici, najracionalniji zaključak na temelju našeg ponavljajućeg iskustva, jest da je neka vrsta inteligencije igrala ulogu u nastanku te informacije.“

Značajke DNK bogate informacijama pružaju dodatnu potvrdu da je Bog stvorio i dizajnirao naš svemir. Kao što je apostol Pavao rekao u svojoj poslanici crkvi u Rimu: „Jer se ono njegovo nevidljivo, to jest njegova vječna moć i Božanstvo, jasno opaža od samog stvaranja svijeta i shvaća po onome što je stvoreno, tako da su bez isprike“ (Rimljanima 1,20). Ovaj nadahnuti iskaz sada je očigledniji nego kad je izvorno napisan prije gotovo 2.000 godina.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako DNK ukazuje na postojanje Stvoritelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries