settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati što je Božji plan?

Odgovor


Većina kršćana uistinu želi razumjeti Božji plan za svoj život. Ipak, postoji mnogo pitanja: kako otkriti Božji plan? Kako mogu biti siguran? Srećom, Biblija pruža mnoga važna načela koja se tiču Božje volje. Bog ne pokušava sakriti svoju volju za naše živote; želi da Njegova djeca spoznaju Njegovu volju i slijede je.

Prvo, Biblija je puna jasnih izjava o Božjem planu koje se odnose na sve vjernike. Na primjer, 1. Solunjanima 5,16-18 uči: „Svagda se radujte! Bez prestanka molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu." Ove tri aktivnosti – radost, molitva i zahvalnost – Božja su volja za sve vjernike, bez obzira na druge okolnosti.

Možemo razumjeti Božju volju kroz Njegovu Riječ. Božja je Riječ savršena i možemo saznati Božji plan za svoj život kroz proučavanje. Druga Timoteju 3,16-17 kaže: „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude potpun, opremljen za svako dobro djelo."

Drugo, možemo bolje razumjeti Božji plan za naš život tako što ga prisno slijedimo. Rimljanima 12,1-2 obećava: „Zaklinjem vas stoga, braćo, milosrđem Božjim: prikažite tijela svoja kao žrtvu živu, svetu, ugodnu Bogu — kao svoje duhovno bogoslužje. I ne suobličujte se s ovim svijetom, nego se preobrazujte obnovom svoga uma da uzmognete rasuđivati što je volja Božja: što je dobro i ugodno i savršeno." Kad svoj život posvetimo Bogu i odvratimo se od načela ovoga svijeta, pripremamo svoja srca da čujemo od Boga (vidi također 1. Petrova 4,2).

Prva Solunjanima 4,3-7 potvrđuje nužnost da budemo „živa žrtva" i daje više detalja o Božjem planu: „Jer ovo je volja Božja — vaše posvećenje: da se uzdržavate od bludnosti, da svatko od vas zna svoju posudu posjedovati u posvećenju i poštovanju, a ne u strasti požude kao i pogani koji ne znaju Boga; da se ne ogrješujete i ne zakidate u poslu brata svojega. Jer Gospodin je osvetnik za sve to, kao što vam već i rekosmo i posvjedočismo. Ta nije nas Bog pozvao na nečistoću, nego na posvećenje."

Treće, možemo otkriti Božji plan kroz molitvu. Kološanima 4,12 napominje da se vjernik po imenu Epafra „svagda u molitvama bori za vas da se održite savršeni i ispunjeni u svoj volji Božjoj." Vjernici iz Kolosa trebali su poznavati i vršiti Božju volju, pa je Epafra molio za njih. Možemo rasti u našem razumijevanju Božje volje kroz molitvu. Također se možemo moliti Bogu da otkrije svoj plan drugima.

Četvrto, Bog ponekad otkriva ili potvrđuje svoje planove za nas drugim sredstvima, uključujući osobne okolnosti, odnose ili čak snove. Međutim, ta su područja često subjektivnija, pa takve znakove moramo pažljivo procijeniti u odnosu na ono što je Bog jasno rekao u Svetom pismu.

Možemo biti sigurni u Božje obećanje: „Približite se Bogu, i On će se približiti vama!" (Jakovljeva 4,8). Dok se molimo, proučavamo Pismo i nastojimo živjeti sveto pred Gospodinom, On će nam otkriti svoj plan u svoje savršeno vrijeme i na način koji možemo razumjeti.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati što je Božji plan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries