settings icon
share icon
Pitanje

Tko je Božji narod?

Odgovor


Izraz „narod Božji“ uvijek ukazuje na jasnu vezu. Bog je pozvao Abrama (kasnije Abrahama) u Postanku 12 da napusti svoju zemlju i krene prema novoj zemlji koju će mu Bog pokazati. U Postanku 12,2, Bog kaže Abramu: „I velik ću narod od tebe učiniti, i blagoslovit ću te, i uzveličat ću ime tvoje, i sâm ćeš biti blagoslov“ (VB). Ovaj narod će postati narod Izrael, prva grupa koja je određena da bude Božji narod.

Bog kaže Izraelu preko proroka Izaije: „I svoje sam ti riječi stavio u usta, i sjenom ruke svoje tebe sam zakrio, da nasadim nebesa i utemeljim zemlju i kažem Sionu: ‘Ti si moj puk’ (Izaija 51,16 VB). Bog također potvrđuje da je Izrael Njegov narod u Ezekielu 38,14 u proročanstvu susjednom narodu Gogu.

Smatraju li se nežidovski vjernici u židovskog Mesiju (Isusa Krista) Božjim narodom? Da. Isus je došao za cijelo čovječanstvo, a ne samo spasiti Izrael (Rimljanima 1,16; 10,12; Galaćanima 3,28). Odnos Boga prema svojim ljudima više je od Njegovog poziva; oni također Njega nazivaju svojim Bogom. David kaže: „Ali znam, Bože moj, da ti ispituješ srca i u čestitosti nalaziš ugodu. Ja sam u iskrenosti srca svojega dragovoljno darivao sve ovo i sad s radošću gledam tvoj puk koji se ovdje nalazi kako te dragovoljno dariva“ (1. Ljetopisa 29,17 VB). Ovdje se Božji narod identificira više prema svojoj spremnosti da mu se preda nego po svojoj nacionalnosti.

Svatko tko prihvaća Isusa Krista kao Spasitelja i Gospodina postaje dio Božjeg naroda. Odnos ne dolazi kroz odlazak u crkvu ili dobra djela. To je odluka s namjerom da se slijedi samo Boga. Zato 2. Korinćanima 6,16 i Marko 8,38 ukazuju da se mora donijeti odluka. A kada donesemo tu odluku da prihvaćamo Boga, On također prihvaća nas. Tada smo uistinu Njegov narod.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Tko je Božji narod?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries