settings icon
share icon
Pitanje

Kako možemo prepoznati Božji glas?

Odgovor


Ovo pitanje postavili su bezbrojni pojedinci kroz sve vijekove. Samuel je čuo Božji glas, ali nije ga prepoznao sve dok ga Eli nije poučio (1. Samuelova 3,1-10). Gideonu se Bog objavio u fizičkom obliku, no još uvijek je sumnjao u ono što je čuo tako da je zatražio znak i to ne jedanput nego tri puta (Suci 6. poglavlje a posebno stihovi 17-22, 36-40)! Kada slušamo Božji glas, kako možemo znati da nam on uistinu govori? Prvo, mi imamo nešto što Gideon i Samuel nisu imali – imamo potpunu Bibliju, Božju nadahnutu riječ, koju možemo čitati, proučavati i o njoj razmišljati. „Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi“ (2. Timoteju 3,16-17). Želite li saznati odgovor na pitanje o nekoj određenoj temi ili odluci koju trebate donijeti? Istražite što Biblija kaže o tome. Bog vas nikada neće voditi ili uputiti u nešto što je suprotno onome što je rekao ili obećao u svojoj Riječi (Titu 1,2).

Drugo, kako bismo čuli Božji glas trebamo ga prepoznati. Isus je rekao: „Moje ovce slušaju glas moj. Ja ih poznajem, i one idu za mnom“ (Ivan 10,27). Osobno sam se uvjerio u istinitost ovoga stiha, osim što se radilo o govedima a ne o ovcama. Moj punac ima malu stočarsku farmu. Kada god ga odemo posjetiti, barem jedanput dnevno zajedno odemo provjeriti stado. Moj punac može izaći iz kamiona, reći nekoliko nježnih riječi i ubrzo je kamion okružen kravama koje pohlepno žude za šakom sijena. Međutim, ako ja samo malo otvorim vrata na mojoj strani kamiona, cijelo stado će se razletjeti od jednoga kraja livade do drugog. U čemu je razlika? Stado s mojim puncem provodi vrijeme barem jedanput, a ponekad i dva i tri puta na dan. Zbog svakodnevnog susreta s onim koji ih hrani i brine se za njih, goveda se s njim osjećaju ugodno, dok tuđinca uoče odmah. Ukoliko želimo znati Božji glas, moramo svakodnevno provoditi vrijeme s njim.

Pazite da svakodnevno provodite kvalitetno vrijeme u molitvi, proučavanju Biblije i tihom razmišljanju o njegovoj Riječi. Što više vremena budete provodili u prisnom zajedništvu s Bogom i njegovom Riječi, lakše ćete prepoznati njegov glas i njegovo vodstvo u vašem životu. Zaposlenici u bankama uče prepoznati krivotvoreni novac tako da tako detaljno prouče pravi novac da im je lako uočiti krivotvorinu. Trebamo se toliko upoznati s Božjom riječi, koju je on izgovorio, da nam bude jasno da nam baš Bog govori ili nas vodi. Bog nam govori kako bismo razumjeli istinu. Premda Bog može čujno govoriti ljudima, te to i čini, on prvenstveno govori kroz svoju riječ. No, ponekad govori i po Duhu Svetomu, našoj savjesti, kroz okolnosti i kroz druge ljude. Primjenom onoga što čujemo na istinu Svetoga pisma, učimo prepoznati njegov glas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako možemo prepoznati Božji glas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries