settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati što je Božje vrijeme?

Odgovor


Prvo što moramo razumjeti o Božjem vremenu jest da je savršeno, baš kao što su svi Božji putovi savršeni (Psalam 18,30; Galaćanima 4,4). Božje vrijeme nikada nije rano i nikada nije kasno. Ustvari, od prije našeg rođenja do trenutka kad uzmemo posljednji zemaljski dah, naš suvereni Bog ostvaruje svoju božansku svrhu u našim životima. U potpunoj je kontroli nad svime i nad svima u vijeke vjekova. Nijedan događaj u povijesti nije stavio toliko crtica u vremenu Božjeg vječnog plana kojeg je zamislio prije postanka svijeta.

Netko bi pomislio da razumijevanje suverenosti našeg Stvoritelja olakšava strpljenje i čekanje. Međutim, nažalost, to nije uvijek tako. Zbog naše ljudske prirode čekanje Božjeg savršenog vremena može biti teško. Zapravo, u žurbi naših izmučenih života često nam je teško čekati bilo što ili bilo koga. Želimo ono što želimo sada. Uz naš moderni tehnološki napredak često možemo postići ono što želimo sada. Kao rezultat toga, ne samo da gubimo strpljenje, već nam je sve teže razabrati Božje vrijeme.

Strpljenje je duhovni plod (Galaćanima 5,22), a Pismo nam jasno daje do znanja da je Bog zadovoljan s nama kad pokazujemo ovu vrlinu: „Smiri se u GOSPODU i strpljivo čekaj na njega" (Psalam 37,7), jer Bog je dobar za one koji ga čekaju (Tužaljke 3,25). A naše strpljenje često otkriva stupanj pouzdanja u Božje vrijeme. Moramo se sjetiti da Bog djeluje u skladu sa svojim savršenim i unaprijed predviđenim vječnim planom, a ne našim. Trebali bismo se utješiti u spoznaji da, dok čekamo na Gospodina, primamo božansku energiju i snagu: „Ali koji čekaju na GOSPODA, snaga im se obnavlja; podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne malakšu, hode i ne umaraju se" (Izaija 40,31). Psalmist ponavlja: „Čekaj na GOSPODA, ojunači se, i osnažit će srce tvoje! Da, čekaj na GOSPODA!" (Psalam 27,14).

Još jedan ključ za razumijevanje Božjeg vremena je pouzdanje. Zapravo, naša sposobnost da čekamo na Gospodina uvelike je povezana s time koliko mu vjerujemo. Kad se svim srcem pouzdajemo u Boga, odričući se vlastitog, često pogrešnog razumijevanja okolnosti, On će nam zaista dati smjernice (Izreke 3,5-6). „…tko se uzda u GOSPODA, milosrđe ga okružuje" (Psalam 32,10). Međutim, da bismo se u potpunosti pouzdali u Boga, moramo poznavati Boga. A najbolji način da ga upoznate je kroz Njegovu Riječ. Božja energija oslobađa se u našim životima kroz Njegovu nadahnutu Riječ (1. Solunjanima 2,13). Djelo Božje Riječi uključuje spasenje (Rimljanima 10,17; 1. Petrova 1,23), poučavanje i odgajanje (2. Timoteju 3,16-17), vodstvo (Psalam 119,105), zaštitu (Psalam 119,114. 117), jačanje (Psalam 119,28) i čini nas mudrim (Psalam 119,97-100). Ako svakodnevno proučavamo i razmišljamo o Njegovoj riječi, Njegovo vrijeme će nam postati jasno.

Kad propitujemo Božje vrijeme, to je često zato što tražimo vodstvo ili izbavljenje iz teške situacije. Međutim, možemo biti sigurni da naš nebeski Otac svakog trenutka točno zna gdje se nalazimo u svojim životima. Ili nas je tamo stavio ili dopušta da budemo tamo, a sve u svrhu vlastite savršene svrhe. Ustvari, Bog često koristi kušnje kako bi ojačao naše strpljenje, dopuštajući našoj kršćanskoj vjeri da sazrijeva i postane cjelovita (Jakovljeva 1,3-4). A znamo da sve – uključujući i ove teške kušnje – djeluju na dobro onih koji ljube Boga (Rimljanima 8,28). Bog doista čuje vapaj svoje djece i odgovorit će na te vapaje u skladu sa svojom savršenom voljom i vremenom. „Mnoge nevolje ima pravednik, ali ga od sviju izbavlja GOSPOD" (Psalam 34,19). Planovi koje Bog ima za svoju djecu dobri su planovi – da nam pomognu, a ne da nas povrijede (Jeremija 29,11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati što je Božje vrijeme?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries