settings icon
share icon
Pitanje

Što je Božje kraljevstvo?

Odgovor


Na temu Božjeg kraljevstva često se govori u evanđeljima (npr. Marko 1,15; 10,15; 15,43; Luka 17,20) i drugim mjestima u Novom zavjetu (npr. Djela 28,31; Rimljanima 14,17; 1. Korinćanima 15,50). Božje kraljevstvo sinonim je za nebesko kraljevstvo. Koncept Božjega kraljevstva poprima različite nijanse značenja u različitim odlomcima Pisma.

Općenito govoreći, Božje kraljevstvo je vladavina vječnog, suverenog Boga nad cijelim svemirom. Nekoliko stihova Pisma pokazuje da je Bog neporecivi Vladar čitave kreacije: „Gospod u nebu postavi prijestolje svoje, i kraljevstvo njegovo vlada nad svime" (Psalam 103,19). I kao što je kralj Nabukodonozor proglasio: „Njegovo je kraljevstvo kraljevstvo vječno" (Danijel 4,3). Svaka vlast koja postoji uspostavljena je od Boga (Rimljanima 13,1). Dakle, Božje kraljevstvo na neki način objedinjuje sve što jest.

Uže rečeno, Božje kraljevstvo duhovna je vladavina nad srcima i životima onih koji se svojevoljno predaju Božjem autoritetu. Oni koji prkose Božjem autoritetu i odbijaju mu se pokoriti nisu dio Božjeg kraljevstva; za razliku od toga, oni koji priznaju Kristovo gospodstvo i rado se u srcu predaju Božjoj vladavini dio su Božjeg kraljevstva. U tom je smislu Božje kraljevstvo duhovno – Isus je rekao da Njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta (Ivan 18,36) i propovijedao da je pokajanje neophodno da bi se bilo dio Božjeg kraljevstva (Matej 4,17). Da se Božje kraljevstvo može izjednačiti sa sferom spasenja vidi se u Ivanu 3,5-7, gdje Isus kaže da se u Božje kraljevstvo mora ući nanovorođenjem. Vidi također 1. Korinćanima 6,9.

Postoji još jedan smisao u kojem se Božje kraljevstvo koristi u Bibliji: doslovna Kristova vladavina zemljom tijekom tisućljeća. Daniel je rekao da će „Bog nebeski podignuti kraljevstvo koje nikada neće propasti" (Daniel 2,44; usp. 7,13-14), i mnogi su drugi proroci predviđali isto (npr. Obadija 1,21; Habakuk 2,14; Mihej 4,2; Zaharija 14,9). Neki teolozi govore o budućem, otvorenom očitovanju Božjeg kraljevstva kao „kraljevstvu slave", a sadašnjem, skrivenom očitovanju Božjeg kraljevstva kao „kraljevstvu milosti". Ali obje su manifestacije povezane; Krist je uspostavio svoje duhovno kraljevstvo u crkvi na zemlji, i jednog će dana uspostaviti svoje fizičko kraljevstvo u Jeruzalemu.

Božje kraljevstvo ima nekoliko aspekata. Gospodin je Vladar svemira i stoga je u tom smislu Njegovo kraljevstvo univerzalno (1. Timoteju 6,15). Istovremeno, Božje kraljevstvo uključuje pokajanje i nanovo rođenje, budući da Bog vlada u srcima svoje djece na ovom svijetu u pripremi za sljedeći. Djelo započeto na zemlji naći će svoje konačište na nebu (vidi Filipljanima 1,6).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je Božje kraljevstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries