settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti u Božjoj prisutnosti?

Odgovor


Adam i Eva imali su prisno zajedništvo u Božjoj prisutnosti prije pada u grijeh (Postanak 3,8). Od tada je grijeh spriječio našu sposobnost da budemo u fizičkoj Božjoj prisutnosti (Izlazak 33,20). Sada su samo sveti, bezgrešni anđeli u fizičkoj Božjoj prisutnosti (Luka 1,19). No kršćani imaju Božju prisutnost u sebi zahvaljujući Njegovom Duhu Svetom koji prebiva u nama (Ivan 14,16-17,23; 15,4; 1. Korinćanima 2,10-16; Efežanima 1,13-14), a ta prisutnost koja prebiva u nama dolazi samo po vjeri u Gospodina Isusa Krista.

Svjesni smo stvarnosti ove prisutnosti zbog naše poslušnosti Njegovoj Riječi. Mi smo „rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, narod sveti, puk stečeni, da navijestite krjeposti Onoga koji vas iz tmine pozva u svoju čudesnu svjetlost" (1. Petrova 2,9 VB). Zapazite da Petar kaže da smo „rod izabrani… puk Božji." Ako pripadamo Njemu, neće li biti prisutan među nama? Bez obzira koliko puta padali, nikada ne gubimo stvarnost Božje prisutnosti; nikada ne griješimo toliko da izgubimo naše spasenje; nikada ne tonemo toliko da odagnamo Duha Svetog. Možemo gnjeviti Boga zbog našeg grijeha, ali pravi vjernici nikada ne gube prisutnost Duha Svetoga. Iako nikada nećemo izgubiti stvarnost Božje prisutnosti, možemo izgubiti „osjećaj" Njegove prisutnosti.

Svako Božje dijete ponekad prolazi kroz taj osjećaj gubitka Božje prisutnosti, poput posjednika koji napušta kuću i na neko vrijeme odlazi za poslom. Ne napušta kuću potpuno praznu, jer da je tako, sa sobom bi ponio sve svoje stvari. No, budući da ostavlja sav namještaj i stvari u toj kući, znači da se opet vraća. Svaki vjernik zna da postoje vremena duhovne suhoće kada Gospodin odluči testirati našu vjeru. Ne dozvoljava li On da prolazimo kroz ognjene nevolje kako bismo izašli čisti (Job 23,10; 1. Petrova 1,7)?

Praktična posljedica da smo u Božjoj prisutnosti jest radost! Mnogi kršćani izgledaju tmurno i bezvoljno jer im nedostaje taj osjećaj Božje prisutnosti. Zajedništvo je slatko onima koji hodaju s Gospodinom u poslušnosti i vjeri. Ali slatko zajedništvo koje dolazi od poslušnosti i pouzdanja u Gospodina nije prolazni osjećaj. Ono nas održava, osobito tijekom kušnji, jer „radost GOSPODNJA, to je vaša snaga" (Nehemija 8,10 VB). Jakov, Gospodinov brat, piše: „Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje" (Jakovljeva 1,2), jer kušnje stvaraju vjeru i razvijaju ustrajnost. Kada ustrajemo kroz kušnje, dokazujući sebi i drugima da je naša vjera stvarna, povećava se naš osjećaj Božje prisutnosti, kao i naša radost.

David govori o radosti koju samo pravednici mogu poznavati (Psalam 16,11) – radost koja je samo predukus daleko veće i vječne radosti kad vidimo Gospodinovo lice u slavi koja dolazi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti u Božjoj prisutnosti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries