settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati koja su Božja obećanja za mene?

Odgovor


U Bibliji ima doslovno stotine Božjih obećanja. Kako možemo znati koja obećanja vrijede za nas, na koja se obećanja možemo osloniti? Da postavimo ovo pitanje na drugi način, kako se može prepoznati razlika između općih i specifičnih obećanja? Opće je obećanje ono koje je Duh Sveti dao svakom vjerniku za svako vrijeme. Kad je autor napisao obećanje, nije postavio ograničenja na vremensko razdoblje ili primatelja.

Primjer općeg obećanja je 1. Ivanova 1,9: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde." To se obećanje temelji na opraštajućoj Božjoj naravi i dostupno je svim vjernicima posvuda. Drugi primjer općeg obećanja je Filipljanima 4,7: „I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu." To obećanje se daje svim vjernicima koji, dok se odbijaju brinuti, donose svoje molbe Bogu (Filipljanima 4,6). Ostali primjeri općih obećanja uključuju Psalam 1,3; 27,10; 31,24; Ivan 4,13-14 (zapazite riječ „tko god"); i Otkrivenje 3,20.

Specifično obećanje je ono koje se daje određenim pojedincima u određenim prilikama. Obično kontekst obećanja jasno govori tko je primatelj. Na primjer, obećanje iz 1. Kraljevima 9,5 vrlo je specifično: „Tada ću zanavijek učvrstiti prijestolje kraljevstva tvojega nad Izraelom…" Iz prethodnih i sljedećih stihova jasno je da Bog govori samo kralju Salomonu.

Luka 2,35 sadrži još jedno konkretno obećanje: „A i tebi samoj mač će probosti dušu…" Ovo je proročanstvo/obećanje bilo upućeno Mariji i ispunilo se tijekom njenog života. Iako se specifično obećanje ne daje svim vjernicima općenito, Duh Sveti još uvijek može koristiti određeno obećanje za vodstvo ili poticaj nekoga od svoje djece. Na primjer, obećanje iz Izaije 54,10 napisano je imajući Izrael na umu, ali Duh Sveti koristi ove riječi da utješi mnoge kršćane danas: „…milosrđe moje neće odstupiti od tebe niti će se moj savez mira poljuljati."

Dok je bio vođen da pronese evanđelje poganima, apostol Pavao naviještao je Izaijino obećanje: „Postavio sam te za svjetlo poganima, da budeš na spasenje do nakraj zemlje" (Djela 13,47). Izaijino obećanje izvorno je bilo namijenjeno za Mesiju, ali Pavao je u njemu pronašao vodstvo od Gospodina za svoj vlastiti život. Kad naviještamo neka od Božjih obećanja iz Biblije, trebamo imati na umu sljedeće principe:

1) Božja obećanja često su uvjetna. Potražite riječ „ako" u kontekstu.

2) Bog nam daje obećanja koja nam pomažu da se bolje podložimo Njegovoj volji i pouzdamo u Njega. Obećanje ne uzrokuje da se Bog pokloni našoj volji.

3) Nemojte pretpostavljati da točno znate kada, gdje ili kako će se Božja obećanja ispuniti u vašem životu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati koja su Božja obećanja za mene?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries