settings icon
share icon
Pitanje

Što je Božja nepromjenjivost?

Odgovor


Božja nepromjenjivost (Njegova osobina nepromjenjivosti) jasno se podučava u čitavom Pismu. Na primjer, u Malahiji 3,6 Bog potvrđuje: „Jer ja, GOSPOD, ne mijenjam se." (Vidi također Brojevi 23,19; 1. Samuelova 15,29; Izaija 46,9-11 i Ezekiel 24,14).

Jakovljeva 1,17 također uči Božju nepromjenjivost: „Svako dobro darivanje i svaki savršen dar odozgo je, silazi od Oca svjetlila u koga nema promjene ni sjeni od mijene" (VB). „Sjena od mijene" odnosi se na naše viđenje sunca: pomrčinu, koja se kreće i baca svoju sjenu. Sunce izlazi i zalazi, svaki dan se pojavljuje i nestaje; izlazi s jedne strane, a zalazi s druge u određenim godišnjim dobima. No, kod Boga, koji je duhovno govoreći, sama svjetlost, uopće nema tame; kod Njega nema promjene, ni bilo što slično. Bog je nepromjenjiv u svojoj naravi, savršenosti, svrsi, obećanjima i darovima. On, koji je svet, ne može se okrenuti prema onome što je zlo; niti On, koji je izvor svjetla, može biti uzrok tame. Budući da svaki dobar i savršeni dar dolazi od Njega, zlo ne može proizaći od Njega, niti može biti iskušavan (Jakovljeva 1,13). Biblija je jasna da Bog ne mijenja svoj naum, volju ili prirodu.

Postoji nekoliko logičnih razloga zašto Bog mora biti nepromjenjiv, to jest zašto je Bogu nemoguće mijenjati se. Prvo, ako se nešto mijenja, to mora biti u nekom kronološkom redu. Mora postojati trenutak prije promjene i trenutak nakon promjene. Stoga, da bi se promjena dogodila, mora se dogoditi unutar vremenskog ograničenja. Međutim, Bog je vječan i postoji izvan vremenskih ograničenja (Psalam 33,11; 41,13; 90,2-4; Ivan 17,5; 2. Timoteju 1,9).

Drugo, Božja nepromjenjivost nužna je za Njegovu savršenost. Ako se nešto mijenja, mora se promijeniti na bolje ili gore, jer promjena koja ne čini razliku nije promjena. Da bi se promjena dogodila, nužno se nešto dodaje, što je promjena na bolje; ili se nužno nešto gubi, što je promjena na gore. No, budući da je Bog savršen, ne treba ništa. Stoga se ne može promijeniti na bolje. Ako bi Bog izgubio nešto, više ne bi bio savršen; stoga, ne može se promijeniti na gore.

Treće, Božja nepromjenjivost povezana je s Njegovim sveznanjem. Kada netko promijeni svoje mišljenje, to je često zato što je došao do novih informacija koje mu nisu prethodno bile poznate ili zato što su se okolnosti promijenile i zahtijevaju drugačiji stav ili postupanje. Budući da je Bog sveznajući, ne može naučiti ništa novo što već nije znao. Dakle, kad Biblija govori o Bogu koji mijenja svoje mišljenje, mora se razumjeti da se promijenila okolnost ili situacija, a ne Bog. Kada Izlazak 32,14 i 1. Samuelova 15,11-29 govore o Bogu koji je promijenio mišljenje, jednostavno opisuje promjenu davanja i vanjskog postupanja prema čovjeku.

Brojevi 23,19 jasno pokazuju Božju nepromjenjivost: „Bog nije čovjek da bi slagao ni sin čovječji da bi zažalio. Što rekne, zar ne učini? I što kaže, zar ne izvrši?" Ne, Bog ne mijenja mišljenje. Ti stihovi potvrđuju doktrinu Božje nepromjenjivosti: On je nepromjenjiv i stalan.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Božja nepromjenjivost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries