settings icon
share icon
Pitanje

Što je najvažnije što treba razumjeti o Božjoj naravi?

Odgovor


Najvažniji element Božje naravi je Njegova svetost. Svet znači „odvojen“, a Bog je jasno odvojen od svoje kreacije na temelju svoje prirode i svojstava. Svetost je temelj svih drugih aspekata Božjeg karaktera. Otkrivenje 15,4 kaže o Bogu: „Jer ti si jedini svet.“ Otkrivenje 4,8 opisuje četiri živa stvorenja koja dan i noć pjevaju Bogu: „Svet, svet, svet, Gospodin Bog Svevladar, onaj koji bijaše, i jest, i koji će doći.“ Božja svetost je ta koja ga čini „ognjem koji proždire“ koja će suditi svakom grijehu (Hebrejima 12,29). Prekrasne doksologije koje veličaju Božju svetost nalaze se u cijelom Svetom pismu, uključujući Psalam 99,9; Psalam 33,21; Psalam 77,13; Psalam 89,18; Psalam 105,3; i drugi.

Također je važno razumjeti da je Bog vječni duh (Ivan 4,24). On je jedan Bog (Ponovljeni zakon 6,4) koji je oduvijek postojao kao tri različite Osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. On nema fizičko tijelo (iako se Sin utjelovio). Doktrina je lažna ako niječe Trojstvo, gleda na Boga Oca kao na čovjeka ili niječe Kristovo čovještvo i božanstvo (vidi 2. Ivanova 1,7).

Bog je također po prirodi suveren. Njega nitko ne osuđuje i ima apsolutnu vlast nad cijelim svemirom i svime u njemu. Njegov suverenitet se izražava na mnoge načine, uključujući Njegova svemoć. Svi Njegovi putovi su ispravni (Psalam 145,17) i nevažno je vjeruje li čovječanstvo da su Božji putovi „pošteni“. Gospodin Bog nije ograničen ni vremenom ni prostorom. On ima plan, imao ga je od davnina i Njegova će se svrha ispuniti (Danijel 4,37; Psalam 115,3).

Drugi ključni aspekt Božje naravi je Njegova nepromjenjivost. On se ne mijenja, isti je „jučer i danas, i zauvijek“ (Hebrejima 13,8). Izravno kaže u Malahiji 3,6: „Jer ja sam GOSPODIN, ja se ne mijenjam.“ Zbog Njegove nepromjenjive naravi možemo se osloniti na Njegove blagoslove: „Svako dobro darivanje i svaki savršeni dar odozgor je i silazi od Oca svjetlilâ, u kome nema promjene ni zasjenjenosti zbog mijene“ (Jakovljeva 1,17).

Vrhovnost Svemogućeg govori o Njegovom pravu da čini što god želi, a Njegova svemoć govori o Njegovoj sposobnosti da to čini. On također zna sve, od vječne prošlosti do vječne budućnosti, sve što mislimo, činimo i govorimo. On ima osobno znanje o svakoj osobi koja je ikada živjela ili će živjeti, poznajući ih intimno u svakom pogledu. Ohrabrujuće je čuti Božje riječi u Jeremiji 1,5: „Prije negoli sam te oblikovao u utrobi, znadoh te; i prije negoli si izišao iz maternice posvetio sam te.“

Ne smijemo zanemariti Božji gnjev, koji izvire iz Njegove svetosti. On ima pravedan gnjev protiv grijeha (Psalam 7,11), a zbog Božjeg nadolazećeg suda čovječanstvo treba evanđeosku poruku milosti i spasenja. Također je Božja narav da voli (1. Ivanova 4,16), a u svojoj ljubavi prema svijetu, poslao je svog jedinog Sina, Isusa Krista, da nas otkupi (Ivanova 3,16). Ništa manje od savršene žrtve ne bi poslužilo.

Ljubav je više od Božjeg atributa; On je doslovno bit ljubavi. To se jasno kaže u 1. Ivanovoj 4,8: „Onaj tko ne ljubi, nije Boga upoznao; jer Bog je ljubav.“ Božja ljubav je vječna. Budući da je nepromjenjiv, Njegova se ljubav nikada ne mijenja. Njegova ljubav je savršena i sveta.

„Jer uvjeren sam da nas ni smrt ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sile, ni ovo sadašnje ni ono buduće, ni visina ni dubina, niti ikoje drugo stvorenje, neće moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu“ (Rimljanima 8,38-39).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je najvažnije što treba razumjeti o Božjoj naravi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries