settings icon
share icon
Pitanje

Što je milost Božja?

Odgovor


Milost je stalna tema u Bibliji i kulminira u Novom zavjetu s dolaskom Isusa (Ivan 1,17). Riječ prevedena „milost" u Novom zavjetu dolazi od grčke riječi charis, što znači „naklonost, blagoslov ili ljubaznost". Svi možemo pružati milost drugima; ali kada se riječ „milost" koristi u vezi s Bogom, ima snažnije značenje. Milost je Božja odluka da nam pruži blagoslov, umjesto prokletstvo koje zbog našeg grijeha zaslužujemo. Njegova je dobrohotnost nezaslužena.

Efežanima 2,8 kaže: „Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to nije od vas, Božji je to dar!" Jedini način na koji itko od nas može stupiti u odnos s Bogom jest zbog Njegove milosti prema nama. Milost je započela u Edenskom vrtu kad je Bog ubio životinju da pokrije grijeh Adama i Eve (Postanak 3,21). Tada je mogao ubiti prve ljude zbog njihove neposlušnosti. No umjesto da ih uništi, odlučio je pružiti način da se pomire s Njim. Taj obrazac milosti nastavlja se kroz cijeli Stari zavjet kad je Bog uspostavio krvne žrtve kao sredstvo pomirenja s grešnim ljudima. Nije fizička krv tih žrtvi sama po sebi bila ta koja je očistila grešnike; već Božja milost koja je oprostila onima koji su se pouzdali u Njega (Hebrejima 10,4; Postanak 15,6). Grešni ljudi pokazali su svoju vjeru prinoseći žrtve koje je Bog zahtijevao.

Apostol Pavao započeo je mnoga pisma s izrazom: „Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista" (Rimljanima 1,7; Efežanima 1,1; 1. Korinćanima 1,3). Bog je poticatelj milosti, i od Njega teče svaka druga milost.

Bog pokazuje i milosrđe i milost, a to nije isto. Milosrđe zadržava kaznu koju zaslužujemo; milost daje blagoslov koji ne zaslužujemo. Po milosrđu, Bog je odlučio izbrisati naš grijeh duga žrtvujući svog savršenog Sina umjesto nas (Titu 3,5; 2. Korinćanima 5,21). No, On ide još dalje od milosrđa i pruža milost svojim neprijateljima (Rimljanima 5,10). Nudi nam oproštenje (Hebrejima 8,12; Efežanima 1,7), pomirenje (Kološanima 1,19-20), izobilan život (Ivan 10,10), vječno blago (Luka 12,33), svog Duha Svetog (Luka 11,13) i mjesto na nebu s Njime jednoga dana (Ivan 3,16-18) kada prihvatimo Njegovu ponudu i položimo svoju vjeru u Njegovu žrtvu.

Milost je Božje davanje svog najvećeg blaga onima koji to najmanje zaslužuju – a to je svatko od nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je milost Božja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries