settings icon
share icon
Pitanje

Je li stvarno istina da je Bogu SVE moguće?

Odgovor


Iako Bog može učiniti sve što god poželi, Bog neće učiniti ono što bi bilo protivno Njegovoj svetoj volji ili suprotno Njegovoj svrsi. Primjerice, ne može počiniti nikakav grešni čin, jer je potpuno svet, i griješenje nije u Njegovu karakteru.

Neki ipak pitaju, je li išta nemoguće za svemoguće Božanstvo? Na primjer: „Može li Bog stvoriti toliko težak kamen da ga ne može podići?" Ovo pitanje sadrži paradoks: Ako je Gospodin toliko moćan da može stvoriti kamen beskonačne težine, zar je nemoguće da ga podigne s obzirom na svoju svemoćnost? Ipak, ako je kamen beskrajne težine, kako ga može podići? Ljudi tvrde da ako ne može stvoriti takav kamen, nije svemoćan. Pa ipak, ako bi postojao kamen koji On ne bi mogao podignuti, također ne bi bio svemoćan. Sama je ideja proturječna i van svake logike. Božja svemoćnost potvrđuje da Bog ima moć učiniti sve što je moguće učiniti. To ne znači da Bog može proturječiti samome sebi. Neće zanijekati svoj karakter.

S time na umu, u cijeloj Bibliji vidimo da je Bog svemoguć – svemoćan – nitko i ništa mu nije jednako niti ga nadilazi. Kada je Bog stvorio suhi put na moćnoj jordanskoj rijeci kako bi omogućio siguran prijelaz svoga naroda, Jošua 4,24 kaže da je to učinio „da bi svi puci zemaljski upoznali ruku GOSPODNJU, kako li je ona jaka, da biste se vi bojali GOSPODA, Boga svojega, zauvijek" (VB). Slično tome, Jeremija 32,26-27 govori: „Tada Jeremiji dođe riječ GOSPODNJA govoreći: 'Gle, ja sam GOSPOD, Bog svakoga tijela. Je li za me išta preteško?'" Dalje, u Hebrejima 1,3 vidimo: „On, koji je odsjaj slave i otisak bića njegova te sve nosi riječju sile svoje…" Ovi i drugi stihovi pokazuju da je Bogu sve moguće unutar Njegove volje.

U Luki 1,36-37, anđeo je rekao Mariji: „A evo Elizabete, rođake tvoje, i ona zače sina u starosti svojoj. I ovo je već šesti mjesec njoj koju zovu nerotkinjom. Jer Bogu ništa nije nemoguće!" Neki se pitaju ako „Bogu ništa nije nemoguće", znači li to da može trčati brže od automobila ili preskočiti visoku zgradu jednim skokom? Unutar Božje moći takvo što mu je savršeno moguće, ali u Bibliji ništa ne ukazuje da postoji Božja želja za takvim nečim. Ono što je moguće Bogu ne obvezuje ga da to zapravo učini. Moramo biti temeljito upoznati s Biblijom kako bismo mogli znati što je Božja želja i što je obećao, a time i što će Bog učiniti mogućim u našim životima.

Kada uzmemo u obzir sva moćna nadnaravna djela našeg nebeskog Oca kroz čitavu Bibliju, vidimo da je On uistinu sposoban preokrenuti ljudske događaje u vremenskom kontinuumu, unatoč činjenicama koje su naizgled nemoguće, sve zbog Njegove slavne svrhe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li stvarno istina da je Bogu SVE moguće?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries