settings icon
share icon
Pitanje

Što znači hvaliti Boga?

Odgovor


Kršćani često govore o „hvali Boga", a i Biblija zapovijeda svim živim bićima da slave Gospodina (Psalam 150,6). Jedna hebrejska riječ za „hvaliti" jest yadah, što znači „slaviti, hvaliti ili priznati." Druga riječ koja se često prevodi „hvaliti" u Starom zavjetu je zamar, „pjevati hvalu." Treća riječ koja se prevodi „hvaliti" je halal (korijen aleluja), što znači „slaviti, častiti ili pohvaliti". Sva tri izraza sadrže ideju zahvaljivanja i čašćenja onoga koji je dostojan hvale.

Knjiga Psalama je zbirka pjesama ispunjenih hvalama Bogu. Među njima je Psalam 9, koji kaže: „Radovat ću se i veselit' u tebi, pjevat ću imenu tvojemu, Svevišnji!" (2. stih). Psalam 18,3 kaže da je Bog „hvale dostojan". Psalam 21,13 slavi Boga zbog onoga tko On jest i zbog Njegove velike moći: „Uzvisi se, GOSPODE, u sili svojoj! A mi ćemo pjevati i hvaliti snagu tvoju" (VB).

Psalam 150 koristi izraz „hvaliti" trinaest puta u šest stihova. Prvi stih daje odgovor „gdje" ga hvaliti – svugdje! „Hvalite Boga u Svetištu njegovu, hvalite ga na nebeskom svodu moći njegove!"

- Sljedeći stih uči „zašto" hvaliti Gospodina: „Hvalite ga zbog silnih djela njegovih, hvalite ga po izvanrednoj veličini njegovoj!"

- Stihovi 3-5 bilježe „kako" hvaliti Gospodina – s različitim instrumentima i plesom. Znači da koristimo sva sredstva u stvaranju zvuka za slavljenje Gospodina.

- Stih 6 nam kaže „tko" treba hvaliti Gospodina: „Sve što dah ima neka hvali GOSPODA. Slava GOSPODU!" Svako živo biće treba slaviti Gospodina.

U Novom zavjetu postoje primjeri hvale upućene Isusu. Matej 21,16 govori o onima koji su hvalili Isusa dok je na magarcu dojahao u Jeruzalem. Matej 8,2 bilježi gubavca koji se poklonio Isusu. U Mateju 28,16-17, Isus je uputio učenike da ga slave nakon uskrsnuća. Isus je prihvatio hvalu kao Bog.

Rana crkva se često dijelila za vrijeme hvale. Na primjer, prva crkva u Jeruzalemu bila je usredotočena na slavljenje (Djela 2,42-43). Crkveni vođe u Antiohiji su molili, slavili i postili u vrijeme kad su Pavao i Barnaba bili pozvani u misionarsku službu (Djela 13,1-5). Mnoga Pavlova pisma uključuju proširene dijelove hvale Gospodinu (1. Timoteju 3,14-16; Filipljanima 1,3-11).

Na kraju vremena sav će se Božji narod pridružiti vječnom hvaljenju Boga. „I neće više biti nikakva prokletstva, i prijestolje Božje i Jaganjčevo bit će u gradu; i sluge će mu njegove služiti" (Otkrivenje 22,3 VB). Kad se ukloni prokletstvo grijeha, oni koji su s Gospodinom zauvijek će slaviti Kralja kraljeva. Naše štovanje Boga na zemlji jednostavno je priprema za slavlje i hvalu koja će se održati u vječnosti s Gospodinom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači hvaliti Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries