settings icon
share icon
Pitanje

Što znači častiti Boga?

Odgovor


Otkrivenje 4,10-11 opisuje scenu na nebu: „Dvadeset i četiri starješine padnu pred Onim koji sjedi na prijestolju. I klanjaju se Onomu koji živi u vijeke vjekova, i stavljaju svoje vijence pred prijestolje govoreći: 'Dostojan si, Gospodine, primiti slavu i čast i silu!'" Riječi prevođene „slava" i „čast" usko su povezane i često se koriste u Bibliji naizmjence. No, među njima postoji suptilna razlika. Riječ koja se najčešće prevodi „slava" znači „nešto što ima inherentnu, intrinzičnu vrijednost", dok riječ koja se prevodi „čast" znači „percipirana vrijednost; učiniti ili procijeniti slavnim."

Slava je kvaliteta svojstvena onome koga se proslavlja. Slava se može smatrati zrcalom koje točno odražava ono što postoji. Kada točno odražavamo Božji karakter, slavimo ga. Slaviti Boga znači častiti ga zbog onoga tko On doista jest. Bog ima slavu jer je beskrajno dragocjen. Ljudska bića imaju slavu jer smo stvoreni na sliku Onoga koji je najslavniji (Postanak 1,27). Slavimo Boga kad kroz riječ ili postupak pokazujemo Njegov slavni karakter ili djela. Modeliranje Isusovog karaktera jest način da proslavimo Boga, jer pokazujemo Njegove osobine. Kada slavimo Boga, dajemo mu čast.

Čast potječe iz naših srca i odnosi se na vrijednost koju osobno polažemo na nešto ili nekoga. Kolektori više cijene određene predmete od onih koji ih ne skupljaju. Ono što jedni zanemaruju, drugi mogu visoko cijeniti i time častiti. Častimo druge ljude u mjeri u kojoj njihovu poziciju i doprinose smatramo značajnim. Zapovijeda nam se da častimo ljude zbog njihove pozicije, a ne njihove izvedbe. Zapovijeda nam se da častimo naše očeve i majke (Ponovljeni zakon 5,16; Efežanima 6,1-3), starije (Levitski zakonik 19,32; 1. Timoteju 5,1-2) i one koji vladaju nad nama (1. Petrova 2,17). Kada častimo Boga pokazujemo visoko poštovanje koje imamo prema Njemu. Odražavamo Njegovu slavu kao hvalu i štovanje.

Biblija pokazuje mnoge načine kako častiti i slaviti Boga. Pokazujemo mu visoko poštovanje i odražavamo Njegov karakter tako što ostajemo seksualno čisti (1. Korinćanima 6,18-20), dajemo naše prihode (Izreke 3,9; 2. Korinćanima 8,7; 9,7) i živimo posvećeni Njemu (Rimljanima 14,8). Nije ga dovoljno samo častiti izvana. Bog želi čast koja dolazi iz naših srca. „Stoga mi reče Gospodin: 'Budući da mi se puk ovaj približuje ustima svojim i usnama me svojim časti, a srce im je daleko od mene'" (Izaija 29,13 VB; vidi također Mateja 5–7). Kad se radujemo u Gospodinu (Psalam 37,4), tražimo ga u svemu što činimo (1. Ljetopisa 16,11; Izaija 55,6) i donosimo odluke koje odražavaju mjesto koje On ima u našim srcima, dajemo mu najveću čast.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači častiti Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries