settings icon
share icon
Pitanje

Zašto Bog zahtijeva ili traži da ga štujemo?

Odgovor


Štovanje znači „odavanje časti, klanjanje, poštovanje, uvažavanje, divljenje, veličanje ili slavljenje nadmoćnog bića". Bog zahtijeva štovanje jer je On jedini toga dostojan. On je jedino biće koje uistinu zaslužuje štovanje. Traži da priznamo Njegovu veličinu, Njegovu moć i Njegovu slavu. Otkrivenje 4,11 kaže: „Dostojan si, Gospodine, primiti slavu i čast i silu! Jer ti stvori sve i zbog tvoje volje jest i bȋ stvoreno!" Bog nas je stvorio i neće biti uzurpiran. Zapovjedio je Izraelcima: „Nemoj imati drugih bogova uz mene. Ne gradi sebi lika ni ikakva obličja onoga što je gore na nebu ili onoga što je dolje na zemlji ili onoga što je u vodama ispod zemlje; ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, GOSPOD, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran; kažnjavam bezakonje otaca — onih koji me mrze — na djeci sve do trećega i četvrtoga koljena" (Izlazak 20,3-5 VB). Moramo razumjeti da Božja ljubomora nije grešna zavist koju osjećamo, rođena iz ponosa. To je sveta i pravedna ljubomora koja ne može dopustiti da se slava koja pripada jedino Njemu daje nekome drugom.

Bog očekuje da ga štujemo kao izraz poštovanja i zahvalnosti. No, Bog također očekuje da mu budemo poslušni. Ne želi samo da ga volimo; želi da postupamo pravedno jedni prema drugima, da pokažemo drugima ljubav i suosjećanje. Na taj mu se način prikazujemo kao žrtva živa, sveta i ugodna. To proslavlja Boga i naše je „duhovno bogoslužje" (Rimljanima 12,1). Kada štujemo poslušnog srca i otvorenog i pokajničkog duha, Bog se proslavlja, kršćani se pročišćavaju, Crkva se gradi, a izgubljeni se evangeliziraju. To su sve elementi istinskog štovanja.

Bog također želi da ga štujemo jer je štovanje prirodni i namjerni odgovor na Njega koji nas spašava po Isusu Kristu. Filipljanima 3,3 opisuje istinsku Crkvu, tijelo vjernika u Isusu Kristu čija je vječna sudbina nebo. „Jer obrezanje smo mi koji Boga u duhu štujemo i dičimo se Kristom Isusom, a ne pouzdajemo se u tijelo." Drugim riječima, Crkva je jedinstveno identificirana kao Božji narod, ali ne kroz fizičko obrezanje. Crkva je sastavljena od onih koji štuju Boga u svom duhu radujući se u Kristu, i ne pouzdaju se u sebe za spasenje. Oni koji ne štuju istinskog i živog Boga nisu Njegovi, a njihova vječna sudbina je pakao. No, pravi se štovatelji identificiraju po štovanju Boga, a njihov je vječni dom kod Boga kojeg štuju i obožavaju.

Bog zahtijeva i traži naše štovanje jer to zaslužuje, jer je kršćanima prirodno da ga štuju, i jer naša vječna sudbina ovisi o tome. To je tema otkupiteljske povijesti: štovati pravoga, živoga i slavnoga Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto Bog zahtijeva ili traži da ga štujemo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries