settings icon
share icon
Pitanje

Voli li Bog sve ljude ili samo kršćane?

Odgovor


U određenom smislu, Bog voli sve ljude na cijelom svijetu (Ivan 3,16; 1. Ivanova 2,2; Rimljanima 5,8). Ta ljubav nije uvjetovana – ona se temelji samo na činjenici da Bog je Bog ljubavi (1. Ivanova 4,8. 16). Božja ljubav prema cijelom čovječanstvu očituje se u činjenici da Bog iskazuje svoje milosrđe tako što ne kažnjava ljude odmah za njihove grijehe (Rimljanima 3,23; 6,23). Božja ljubav prema svijetu očituje se u činjenici da Bog ljudima daje šansu da se pokaju (2. Petrova 3,9). Međutim, Božja ljubav prema svijetu ne znači da će On ignorirati grijeh. Bog je ujedno Bog pravde (2. Solunjanima 1,6). Grijeh ne može proći zauvijek nekažnjen (Rimljanima 3,25-26).

Vječan čin koji je najviše ispunjen ljubavlju opisan je u Rimljanima 5,8: „Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grješnici, umro za nas.“ Svatko tko zanemaruje Božju ljubav, tko odbaci Krista kao Spasitelja, tko zaniječe Spasitelja koji ga je otkupio (2. Petrova 2,1) bit će predmetom Božjega vječnog gnjeva (Rimljanima 1,18), a ne Njegove ljubavi (Rimljanima 6,23). Bog voli svakoga bezuvjetno utoliko što iskazuje milosrđe svima time što ih ne uništi čim sagriješe. U isto vrijeme, Bog ima „saveznu ljubav“ prema onima koji povjeruju u Isusa Krista u pogledu spasenja (Ivan 3,36). Jedino oni koji vjeruju u Isusa Krista kao svoga Gospodina i Spasitelja iskusit će Božju vječnu ljubav.

Voli li Bog sve ljude? Da. Voli li Bog kršćane više nego što voli nekršćane? Ne. Voli li Bog kršćane u različitoj mjeri nego što voli nekršćane? Da. Bog voli sve ljude jednako utoliko što je milosrdan prema svima. Bog voli jedino kršćane utoliko što jedino kršćani imaju njegovu vječnu milost i milosrđe te obećanje Njegove vječne ljubavi na nebu. Bezuvjetna ljubav koju Bog ima trebala bi nas dovesti ka vjeri u Njega, da u zahvalnosti primimo veliku uvjetovanu ljubav koju daje svima onima koji prime Isusa Krista kao Spasitelja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Voli li Bog sve ljude ili samo kršćane?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries