settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Trojstvo Bog u tri osobe?

Odgovor


Kada govorimo o Ocu, Sinu i Duhu Svetom kao o „Osobama“, ne mislimo da su ljudska bića ili da su na bilo koji način slični čovječanstvu. U našem svakodnevnom jeziku, međutim, toliko se često koristi riječ „osoba“, stoga je razumljivo da dolazi do konfuzije kad se referiramo na tri „Osobe“ Trojstva.

Kada govorimo o Bogu, koristimo riječ „Osoba“ kako bismo pokazali da Otac, Sin i Duh Sveti imaju osobnost. To jest, Otac, Sin i Duh Sveti imaju intelekt, emocije i volju. Svako biće s racionalnošću, emocijama i voljom može se smatrati osobom; prema tome, ljudska bića su osobe, ali isto tako su i anđeoska bića i Božansko biće. Definicija osobe ne može uključivati tjelesnost iz jednostavnog razloga što ljudska bića ne prestaju biti osobe nakon smrti. Tijelo mrtvog čovjeka ostavlja se da propada, ali njegovo pravo ja – njegova osobnost – nastavlja živjeti ili u raju ili u paklu.

Kada govorimo o Bogu koji postoji u tri Osobe, mislimo da se Božje postojanje sastoji od tri različita središta intelekta, emocija i volje. Svaka je osoba Trojstva imala jedinstvenu ulogu u stvaranju i spasenju čovječanstva. Duh Sveti je jedinstven i nije Otac ili Sin (On proizlazi iz Oca i Sina, Ivan 15,26). Otac i Sin su također jedinstveni (kada se Isus molio Ocu, nije se molio sebi, Luka 23,34). Svaki od njih je Bog, ali svaki je zasebna „Osoba“. Korištenje riječi „osoba“ jedan je od načina na koji ljudski jezik može opisati ovaj koncept.

Sve tri Osobe Trojstva sačinjavaju jednog, savršeno ujedinjenog Boga. Oni dijele istu prirodu i bit, i svi su isti Bog, ali svaka pojedinačna Osoba Trojstva je različita i jedinstvena. Činjenica da Bog postoji u tri osobe važna je iz više razloga. Na primjer, Bog je ljubav (1. Ivanova 4,8). No, u vječnoj prošlosti, prije nego što je Bog stvorio bilo koje drugo biće, je li On uistinu mogao biti ljubav? Odnosno, može li ljubav postojati tamo gdje se nema koga voljeti? Budući da Bog postoji u tri jednake, jednako vječne Osobe, postoji i ljubav. Vječna ljubav je vječno izražena među Osobama Božanstva. Otac, Sin i Duh oduvijek su se međusobno voljeli, znači da je ljubav vječna.

Nakon što ostavimo po strani ideju da „osoba“ može biti samo „ljudska osoba“, lakše ćemo shvatiti kako se za Boga može ispravno reći da postoji u tri „Osobe“.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Trojstvo Bog u tri osobe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries