settings icon
share icon
Pitanje

Je li Isus Bog u tijelu? Zašto je važno da je Isus Bog u tijelu?

Odgovor


Od Isusova začeća po Duhu Svetome u utrobi djevice Marije (Luka 1,26-38), skeptici su oduvijek dovodili u pitanje pravi identitet Isusa Krista. Počelo je s Marijinim zaručnikom, Josipom, koji se bojao oženiti ju kad je otkrio da je trudna (Matej 1,18-24). Uzeo ju je kao svoju ženu tek nakon što mu je anđeo potvrdio da je dijete koje nosi Sin Božji.

Stotine godina prije Kristovog rođenja, prorok Izaija je prorekao dolazak Sina Božjeg: „Jer dijete nam se rodilo, sin nam je podaren; i na njegovu će ramenu biti vlast. I nadjenut će mu ime: Čudesnik, Savjetnik, Bog silni, Otac vječni, Knez mira" (Izaija 9,6 VB). Kada je anđeo razgovarao s Josipom i objavio mu skoro Isusovo rođenje, aludirao je na Izaijino proročanstvo: „Gle, djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel, što je u prijevodu: Bog je s nama" (Matej 1,23). To nije značilo da trebaju nazvati bebu Emanuel; već da je „Bog s nama" bio bebin identitet. Isus je Bog koji je došao u tijelu da bi živio s čovjekom.

Sam je Isus shvatio špekulacije o svom identitetu. Pitao je svoje učenike: „Što za me — Sina Čovječjega — kažu ljudi, tko sam?" (Matej 16,13; Marko 8,27). Odgovori su bili razni, kao i danas. Tada je Isus postavio još važnije pitanje: „A što vi za me kažete, tko sam?" (Matej 16,15). Petar je dao pravi odgovor: „Ti si Krist, Sin Boga živoga" (Matej 16,16). Isus je potvrdio istinu Petrovog odgovora i obećao da će na toj istini sagraditi svoju crkvu (Matej 16,18).

Prava priroda i identitet Isusa Krista ima vječno značenje. Svaka osoba mora odgovoriti na pitanje koje je Isus pitao svoje učenike: „A što vi za me kažete, tko sam?"

Dao nam je točan odgovor na mnoge načine. U Ivanu 14,9-10, Isus je rekao: „Toliko sam vremena s vama, a ti me, Filipe, ne poznaješ? Tko je vidio mene, vidio je Oca. Pa kako ti kažeš: 'Pokaži nam Oca'? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim ne govorim sȃm od sebe, nego Otac koji prebiva u meni sȃm čini djela."

Biblija je jasna u vezi božanske prirode Gospodina Isusa Krista (vidi Ivan 1,1-14). Filipljanima 2,6-7 kaže da, premda je Isus bio „u obličju Božjem, nije se otimao da bude jednak Bogu, nego sama sebe obezvrijedi uzevši obličje sluge i postavši ljudima sličan." Kološanima 2,9 kaže: „Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva."

Isus je potpuno Bog i potpuno čovjek, a činjenica Njegove inkarnacije od najveće je važnosti. Živio je ljudskim životom, ali nije posjedovao grešnu narav kao mi. Bio je kušan, ali nikad nije sagriješio (Hebrejima 2,14-18; 4,15). Grijeh je ušao u svijet kroz Adama, a Adamova grešna priroda prenosi se na svako dijete rođeno u svijetu (Rimljanima 5,12) – osim Isusa. Budući da Isus nije imao ljudskog oca, nije naslijedio grešnu narav. Posjedovao je božansku narav od svog Nebeskog Oca.

Isus je morao ispuniti sve zahtjeve svetoga Boga prije nego što bi mogao biti prihvatljiva žrtva za naš grijeh (Ivan 8,29; Hebrejima 9,14). Morao je ispuniti više od tri stotine proročanstava o Mesiji kojeg je Bog prorekao preko proroka (Matej 4,13-14; Luka 22,37; Izaija 53; Mihej 5,2).

Od pada čovjeka (Postanak 3,21-23), jedini način da se pomirimo s Bogom jest krv nevine žrtve (Levitski zakonik 9,2; Brojevi 28,19; Ponovljeni zakon 15,21; Hebrejima 9,22). Isus je bio posljednja, savršena žrtva koja je zauvijek zadovoljila Božji gnjev nad grijehom (Hebrejima 10,14). Njegova božanska priroda učinila ga je prikladnim za djelo Otkupitelja; Njegovo ljudsko tijelo omogućilo mu je da prolije potrebnu krv za otkupljenje. Nijedan čovjek s grešnom naravi ne bi mogao platiti takav dug. Nitko drugi nije mogao ispuniti zahtjeve da postane žrtva za grijehe cijeloga svijeta (Matej 26,28; 1. Ivanova 2,2). Ako je Isus bio samo dobar čovjek kao što neki tvrde, onda je imao grešnu narav i nije bio savršen. U tom slučaju, Njegova smrt i uskrsnuće ne bi imale nikakvu moć spasiti nikoga.

Budući da je Isus Bog u tijelu, sam je mogao platiti dug kojeg dugujemo Bogu. Njegova pobjeda nad smrću i grobom donijela je pobjedu svima koji se pouzdaju u Njega (Ivan 1,12; 1. Korinćanima 15,3-4. 17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Isus Bog u tijelu? Zašto je važno da je Isus Bog u tijelu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries