settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Bog sveprisutan, znači li to da je Bog u paklu?

Odgovor


Božja sveprisutnost jedna je od Njegovih bitnih osobina. Njegova pravda je također bitna, i stoga je potrebno da kazni grešnike koji se ne pouzdaju u Isusa za spasenje. Dakle, imamo Boga za kojeg se kaže da je posvuda prisutan, ali koji održava mjesto zvano pakao, opisano kao mjesto gdje su ljudi udaljeni od Njegove prisutnosti (vidi Matej 25,41).

Tri su odlomka posebno važna za ovu raspravu. Prvi je Psalam 139,7-12, u kojem David kaže: „Kamo da odem od Duha tvojega i kamo da od lica tvojega pobjegnem? Ako se popnem na nebo, ti si ondje; ako si u Šeolu prostrem, evo tebe.“ Šeol je jednostavno transliteracija hebrejske imenice koja znači „grob“ ili „mjesto mrtvih“. Šeol je širok pojam i nije sinonim za pakao, riječ koja se obično koristi za označavanje vječnog mjesta kazne.

Druga poslanica Solunjanima 1,7-9 kaže da će oni koji ne poznaju Boga „biti kažnjeni vječnom propašću, daleko od lica Gospodnjega i od slave snage njegove“. Ipak, Otkrivenje 14,10 kaže da će svatko tko štuje Antikrista „biti mučen u ognju i sumporu u nazočnosti svetih anđela i u nazočnosti Jaganjca“. Ova dva stiha su daleko najviše zbunjujuća na ovu temu zbog njihove očite kontradikcije. Ipak, postoji prilično jednostavno objašnjenje koje se nalazi u izvornom grčkom jeziku. U Otkrivenju 14,10, „nazočnost“ je doslovni prijevod grčkog enopion, što znači „u prisutnosti, ispred“. Ovo je prostorna riječ koja sugerira blizinu i doslovne, mjerljive udaljenosti. Nasuprot tome, riječ sa značenjem „prisutnost“ u 2. Solunjanima je prosopon, što se najčešće odnosi na lice ili vanjski izgled osobe. Kao da je Pavao preuzeo ovu frazu izravno iz Izaije 2,10 kako se nalazi u Septuaginti. Postoje i druge reference na to da su Bog i Njegov narod „odvojeni“, čak i na zemlji. Isusov vapaj agonije na križu jedan je primjer (Matej 27,46; Marko 15,34). Teolog dr. Louis Berkhof uči da Pavao govori o „potpunoj odsutnosti Božje naklonosti“. Ovaj opis pakla predstavljao bi točniju suprotnost raju. Nebo pruža blagoslov i cjelovitost, ne kroz to što smo prostorno bliže Bogu, već kroz to što smo u potpunom zajedništvu s Njim. Pakao je povezan s potpunim nedostatkom blagoslova zbog prekida bilo kakvog zajedništva s Bogom.

U konačnici, čini se da je Bog doista „prisutan“ u paklu, ili je pakao u Njegovoj prisutnosti, ovisno o tome kako na to gledate. Bog jest i bit će zauvijek sveprisutan. Zauvijek će znati što se događa u paklu. Međutim, ova činjenica ne znači da će duše zatočene tamo imati odnos s Bogom ili bilo kakvu komunikaciju s Njim.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ako je Bog sveprisutan, znači li to da je Bog u paklu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries