settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog svjetlost?

Odgovor


Prva Ivanova 1,5 kaže: „Bog je svjetlost." Svjetlost je uobičajena metafora u Bibliji. Izreke 4,18 simboliziraju pravednost kao „svjetlost svanuća". Filipljanima 2,15 uspoređuje Božju djecu koja su „besprijekorna i čista" sa sjajnim zvijezdama na nebu. Isus je koristio svjetlost kao sliku dobrih djela: „Neka vaše svjetlo tako zasja pred ljudima da vide vaša dobra djela i proslave Oca vašega koji je na nebesima" (Matej 5,16 VB). Psalam 76,4 kaže o Bogu: „Slavan ti si."

Činjenica da je Bog svjetlost stvara prirodni kontrast tame. Ako je svjetlost metafora pravednosti i dobrote, tama označava zlo i grijeh. Prva Ivanova 1,6 kaže: „Reknemo li da imamo zajedništvo s njim, a u tami hodimo, lažemo i ne tvorimo istine." Stih 5 kaže: „Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve!" Imajte na umu da nam nije rečeno da je Bog samo svjetlost. Svjetlost je dio Njegove suštine, kao i ljubav (1. Ivanova 4,8). Poruka glasi da je Bog potpuno, bezrezervno, apsolutno svet, bez imalo grijeha, bez ikakve mrlje bezakonja i bez ikakve nepravde.

Ako nemamo svjetlost, ne poznajemo Boga. Oni koji poznaju Boga, koji hodaju s Njime, od svjetlosti su i hodaju u svjetlosti. Postali su sudionici Božje božanske prirode, „umakavši pokvarenosti koja je u svijetu zbog požude" (2. Petrova 1,4 VB).

Bog je svjetlost, a tako i Njegov Sin. Isus je rekao: „Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlo života" (Ivan 8,12). „Hoditi" znači napredovati. Stoga možemo zaključiti iz ovog stiha da kršćani trebaju rasti u svetosti i rasti u vjeri dok slijede Isusa (vidi 2. Petrova 3,18).

Bog je svjetlost, a Njegov je plan da vjernici zasvijetle Njegovom svjetlošću, postajući svaki dan sličniji Kristu. „Svi ste vi sinovi svjetla i sinovi dana. Nismo od noći niti od tame" (1. Solunjanima 5,5). Bog je stvoritelj fizičke svjetlosti, kao i davatelj duhovne svjetlosti pomoću koje možemo vidjeti istinu. Svjetlo razotkriva ono što je skriveno u mraku; pokazuje stanje kakvo jest. Hodati u svjetlu znači poznavati Boga, razumjeti istinu i živjeti u pravednosti.

Vjernici u Kristu moraju priznati svaku tamu u sebi – svoje grijehe i prijestupe – i dopustiti Bogu da zasja svoju svjetlost kroz njih.

Kršćani ne mogu mirno sjediti i gledati kako drugi nastavljaju u tami grijeha, znajući da su oni u tami predodređeni za vječnu odvojenost od Boga. Svjetlost svijeta želi protjerati tminu i posvuda smjestiti svoju mudrost (Izaija 9,2; Habakuk 2,14; Ivan 1,9). Donoseći svjetlo evanđelja svijetu, nužno moramo otkriti činjenice o ljudima koje bi radije ostavili skrivene. Svjetlo je neugodno onima koji su navikli na tamu (Ivan 3,20).

Isus, bezgrešni Sin Božji, jest „Svjetlo istinsko" (Ivan 1,9). Kao usvojeni Božji sinovi trebamo odražavati Njegovu svjetlost u svijetu koji je potamnio od grijeha. Naš je cilj da svjedočimo nespašenima da „otvore oči pa se obrate od tame k svjetlu i od vlasti Sotonine k Bogu, da bi primili oproštenje grijeha i baštinu među onima koji su se posvetili vjerom u [Isusa]'" (Djela 26,18 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog svjetlost?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries