settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog sveznajući?

Odgovor


Sveznanje se definira kao „stanje potpunog znanja, sposobnost poznavanja svega“. Da bi Bog bio suvereni vladar nad svime što je stvorio, bilo to vidljivo ili nevidljivo, On mora biti sveznajući. Njegovo sveznanje nije ograničeno na jednu od božanskih osoba — Otac, Sin i Duh Sveti su svi po naravi sveznajući.

Bog zna sve (1. Ivanova 3,20). Osim što poznaje najsitnije detalje u našim životima, poznaje i detalje svega oko nas, jer On kaže da zna čak i kada vrabac pada na zemlju ili kad izgubimo samo jednu vlas s glave (Matej 10,29-30). Ne samo da Bog zna sve što će se dogoditi do samog kraja vremena (Izaija 46,9-10), već također zna i sve naše misli, čak i prije nego što ih izgovorimo (Psalam 139,4). On izdaleka poznaje naša srca; On nas je čak vidio dok smo bili u maternici (Psalam 139,1-3. 15-16). Salomon savršeno izražava ovu istinu kada kaže: „jer ti poznaješ srce njegovo — ti jedini poznaješ srce sviju“ (1. Kraljevima 8,39).

Unatoč tome što se Sin Božji ponizio i učinio ništavnim (Filipljanima 2,7), novozavjetni spisi jasno pokazuju da je On sveznajući. Prva molitva apostola u Djelima 1,24: „Ti, Gospodine, poznavaoče svih srdaca“, ukazuje na to da je Isus sveznajući, što je nužno ako je u stanju primati molbe i posredovati pri Božjoj desnici. Dok je bio na zemlji, Isus je svoje sveznanje podjednako jasno pokazao. U mnogim stihovima Evanđelja, On je znao misli svojih slušatelja (Matej 9,4; 12,25; Marko 2,6-8; Luka 6,8). Poznavao je živote ljudi prije nego ih je uopće sreo. Kad je u gradu Sihar susreo ženu koja je na zdencu grabila vodu, rekao joj je: „Pet si doista muževa imala, a ni ovaj koga sada imaš nije ti muž“ (Ivan 4,18). Također, svojim učenicima je rekao da je njihov prijatelj Lazar umro, premda je bio oko 40 kilometara daleko od Lazarovog doma (Ivan 11,11-15). Savjetovao je učenike da idu i pripreme mjesto za Gospodnju večeru, opisujući osobu koju su trebali sresti i slijediti (Marko 14,13-15). Možda je najbolje od svega to što je poznavao Natanaela prije nego što ga je susreo, jer je poznavao njegovo srce (Ivan 1,47-48).

Očito je da je Isus bio sveznajući dok je bio na zemlji, ali upravo na ovom mjestu počinje paradoks. Isus postavlja pitanja koja ukazuju na nedostatak znanja, iako Gospodin postavlja pitanja radi dobrobiti svojeg slušateljstva, a ne radi sebe. Međutim, postoji još jedan aspekt u vezi Njegovog sveznanja, koji je posljedica ograničene ljudske prirode koju je On, kao Sin Božji, na sebe preuzeo. Čitamo da je kao čovjek „napredovao u mudrosti i dobi“ (Luka 2,52), i da se „naučio poslušnosti iz onoga što je prepatio“ (Hebrejima 5,8). Također čitamo da nije znao kada će svijet biti okončan (Matej 24,34-36). Dakle, moramo postaviti pitanje: zašto Sin ovo ne bi znao, budući da je znao sve ostalo? Umjesto da na ovo gledamo kao na ljudsko ograničenje, trebamo gledati kao kontrolirani nedostatak znanja. To je bio samovoljan čin poniznosti kako bi u potpunosti bio jednak našoj naravi (Filipljanima 2,6-11; Hebrejima 2,17), te bio drugi, tj. posljednji Adam.

Konačno, ne postoji ništa što je preteško za sveznajućeg Boga, a na temelju naše vjere u takvog Boga u Njemu možemo imati sigurnost i mir, znajući da nas Njegova obećanja nikada neće iznevjeriti dok god ostajemo u Njemu. On nas poznaje još od vječnosti, čak i prije stvaranja. Bog je poznavao tebe i mene, gdje ćemo se pojaviti u odgovarajućem trenutku u budućnosti, te s kim ćemo biti u interakciji. On je čak predvidio i naš grijeh u svoj njegovoj ružnoći i izopačenosti, a ipak nas je u ljubavi zapečatio i privukao toj ljubavi u Isusu Kristu (Efežanima 1,3-6). Vidjet ćemo ga licem u lice, ali naše znanje o Njemu nikada neće biti potpuno. Divit ćemo se, ljubit ga i slavit u sva tisućljeća, dok ćemo u isto vrijeme uživati u zrakama Njegove nebeske ljubavi, te sve više spoznavati i cijeniti našeg sveznajućeg Boga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog sveznajući?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries