settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Bog sveprisutan?

Odgovor


Kada kažemo da je Bog sveprisutan, to znači da se Bog nalazi svugdje. Bog se u mnogim religijama smatra sveprisutnim, dok se u judaizmu i kršćanstvu, ovo gledište dodatno dijeli na Božju transcendenciju i imanentnost. Iako Bog nije potpuno utkan u sve što je stvoreno (panteizam), On je prisutan svugdje u svakom trenutku.

Božja prisutnost je neprekidna kroz sve što je stvoreno, no ona ipak ne može ljudima posvuda biti otkrivena na isti način, i u isto vrijeme. S vremena na vrijeme, On može biti aktivno prisutan u nekoj situaciji, iako možda neće otkriti svoju prisutnost u nekoj drugoj okolnosti. Biblija uči da Bog na očit način može biti prisutan u životu neke osobe (Psalam 46,1; Izaija 57,15), kao i prisutan u svakoj situaciji u svemu što je stvoreno u bilo kojem trenutku (Psalam 33,13-14). Zbog svoje sveprisutnosti, Bog je u svim rasponima i vremena i prostora. Iako je Bog prisutan u svakom trenutku i na svakom mjestu, Bog nije ograničen na bilo koju specifičnu razinu vremena ili prostora. Bog je svugdje i u svako doba. Ne postoji molekula ili čestica atoma koja je toliko mala da u njoj nema Božje prisutnosti, kao što ne postoji ni galaksija toliko golema da ju Bog ne okružuje. No, kad bismo uklonili sve što je stvoreno, Bog bi za to još uvijek znao, jer On zna sve mogućnosti, bilo da su stvarne ili ne.

Bog je prirodno prisutan u svakom aspektu prirodnog poretka stvari, na svaki način, u svakom vremenu i na svakom mjestu (Izaija 40,12; Nahum 1,3). Bog je aktivno prisutan na različit način u svakom događaju kroz povijest kao oprezan vodič ljudskih poslova (Psalam 48,7; 2. Ljetopisa 20,37; Daniel 5,5-6). Bog je na poseban način pozorno prisutan u životima onih koji zazivaju Njegovo ime, koji se zauzimaju za druge, koji obožavaju Boga, koji ga traže, i koji iskreno mole za oprost (Psalam 46,1). Najvažnije, On je prisutan u osobi Njegovog Sina, Gospodina Isusa Krista (Kološanima 1,19), i mistično je prisutan u jedinstvenoj Crkvi koja je rasprostranjena diljem zemlje, i koju ni vrata pakla neće nadvladati.

Baš kao što poimanje Božjeg sveznanja, zbog ograničenosti ljudskog uma, sa sobom nosi očigledne paradokse, isti je slučaj i s Božjom sveprisutnošću. Jedan od tih važnih paradoksa je ovo: prisutnost Boga u paklu, mjestu na koje su poslani zli, i na kojem pate od neograničenog i neprestanog Božjeg gnjeva radi njihovih grijeha. Mnogi tvrde da je pakao mjesto na kojem ste odvojeni od Boga (Matej 25,41), a ako je tako, tada se ne može reći da je Bog na mjestu koje je odvojeno od Njega. Kako god, zli će u paklu podnositi Njegov vječni gnjev, u skladu s Otkrivenjem 14,10 koje govori o mučenju zlih u nazočnosti Jaganjca. Božja prisutnost na mjestu gdje su zli odvojeni od Njega kod nas uzrokuje određenu razinu zbunjenosti. Ipak, taj se paradoks može objasniti činjenicom da Bog tamo može biti prisutan – jer On sve ispunjava svojom prisutnošću (Kološanima 1,17) i nosi snagom svoje Riječi (Hebrejima 1,3) – ali ipak, ne znači da je svugdje i Njegov blagoslov.

Baš kao što je zbog grijeha Bog ponekad odvojen od svoje djece (Izaija 52,9) i daleko je od opakih (Izreke 15,29), te naređuje bezbožnim podanicima tame da na kraju vremena idu na mjesto vječne kazne, Bog je isto tako u svemu još uvijek prisutan. On zna kroz što prolaze duše koje su u paklu; On zna njihovu muku, njihov vapaj da muka prestane, njihove suze i žalost zbog vječnog stanja u kojem se nalaze. On je tamo u svakom pogledu da ih vječno podsjeća na njihove grijehe koji su stvorili jaz od svakog mogućeg blagoslova. On je tamo u svakom smislu, ali ne prikazuje nijedan svoj drugi atribut osim gnjeva.

Isto tako, On će također biti na nebu, dajući toliko divne blagoslove koje ovdje ne možemo ni izbliza razumjeti; On će tamo biti prisutan, prikazujući svoje mnogobrojne blagoslove, svoju mnogostruku ljubav, te svoju mnogostruku dobrotu – doista, sve osim Njegovog gnjeva. Božja sveprisutnost bi nas trebala podsjećati da se ne možemo sakriti od Boga kad sagriješimo (Psalam 139,11-12), ipak možemo se vratiti Bogu u pokajanju i vjeri bez da moramo išta učiniti (Izaija 57,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Bog sveprisutan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries