settings icon
share icon
Pitanje

Kako iz svoga uma izbaciti sliku Boga koji je strašan i gnjevan?

Odgovor


Od pomoći nam može biti ako razmotrimo jednu od najdubljih izjava u Bibliji: „Bog je ljubav" (1. Ivanova 4,8). Ne postoji važnija izjava od ove – Bog je ljubav. To je duboka izjava. Ne samo da Bog voli; On jest ljubav. Njegova priroda i suština su ljubav. Ljubav prožima Njegovo biće i nadahnjuje sve Njegove druge osobine, čak i Njegov gnjev i bijes. Kada vidimo Boga kao ljutitog, pomoći nam može shvaćanje da se Njegov gnjev filtrira kroz Njegovu veliku ljubav.

Također nam može pomoći razumijevanje da Bog nikad nije ljut na svoju djecu, one koji su došli Kristu u vjeri za oproštenje grijeha. Sav Njegov bijes bio je usmjeren protiv Njegovog vlastitog Sina na križu i nikada više neće biti gnjevan na one za koje je Krist umro. Biblija nam govori da se „svaki dan Bog srdi nad zlotvorom" (Psalam 7,11), ali mi koji pripadamo Kristu nismo „zlotvori". Mi smo savršeni u Božjim očima, jer kada gleda nas, vidi Isusa. „Njega, naime, koji ne upozna grijeha, za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu" (2. Korinćanima 5,21 VB). Sav Božji gnjev protiv našeg grijeha bio je izliven na Isusa na križu, i jednostavno se više ne ljuti na nas koji smo položili svoju vjeru u Krista. Učinio je to iz svoje velike ljubavi.

Činjenica da je Bog pun ljubavi ne poništava Njegov sveti zahtjev za savršenstvom. Međutim, zato što je pun ljubavi, poslao je Krista da umre na križu umjesto nas, i to u potpunosti zadovoljava Božji zahtjev savršenstva. Zato što je pun ljubavi, Bog je osigurao način da čovjek više ne bude odvojen od Njega zbog grijeha, već da može stupiti u odnos s Njime kao dobrodošli član Božje obitelji, primljen u obitelj zbog dovršenog Kristovog djela na križu (Ivan 1,12; 5,24).

Ako, iako znajući sve ovo, još uvijek vidimo Boga kao ljutitog i strašnog, možda nismo sigurni u vlastiti odnos s Njime. Biblija nas potiče: „Sami sebe iskušavajte jeste li u vjeri" (2. Korinćanima 13,5). Ako uistinu sumnjamo da pripadamo Kristu, samo se moramo pokajati i tražiti ga da nas spasi. On će nam oprostiti naš grijeh i dati nam Svetoga Duha koji će živjeti u našim srcima i uvjeriti nas da smo Njegova djeca. Kada budemo uvjereni da smo Njegovi, možemo mu se približiti čitajući i proučavajući Njegovu Riječ i tražiti da nam se pokaže kakav uistinu jest. Bog ljubi svakoga od nas i želi nas upoznati kroz osobni odnos. Uvjerava nas da ćemo ga, ako ga potražimo svim srcem, sigurno naći (Jeremija 29,13; Matej 7,7-8). Tada ćemo ga uistinu upoznati, ne kao strašnog i gnjevnog, već kao Oca koji je pun ljubavi i milosrđa.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako iz svoga uma izbaciti sliku Boga koji je strašan i gnjevan?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries