settings icon
share icon
Pitanje

Je li Bog šovinist / Zagovara li Biblija šovinizam?

Odgovor


Šovinizam je dominacija jednoga spola, obično muškog, u odnosu na drugi spol, obično ženski. Biblija sadrži mnoge stihove koji, našem suvremenom načinu razmišljanja, zvuče kao da diskriminiraju žene. Međutim, trebamo imati na umu da kada Biblija opisuje neku radnju, obično to ne znači da je Biblija i prihvaća. Biblija opisuje muškarce koji se prema ženama ponašaju kao prema nečemu tek malo značajnijem od imovine, ali to ne znači da Bog dopušta takvo ponašanje. Bibliju puno više zanima reformiranje naših duša nego našega društva. Bog zna da će promijenjeno srce kao posljedicu imati promijenjeno ponašanje.

Za vrijeme starozavjetnoga razdoblja, gotovo svaka kultura na cijelom svijetu bila je patrijarhalna u svome ustrojstvu. Taj povijesni status je veoma jasan – ne samo u Svetom pismu nego i u pravilima koja su upravljala većinom društava. Prema suvremenim sustavima vrijednosti i svjetovnom humanističkom gledištu, to se naziva „šovinizmom“. Bog je postavio red u društvu, a ne muškarca, a On je začetnik načela autoriteta ustrojstva. Međutim, poput svega ostaloga, čovjek koji je pao u grijeh iskvario je taj red. To je imalo kao posljedicu nejednakost položaja muškaraca i žena u povijesti. Isključenje i diskriminacija koju nalazimo u našem svijetu nije ništa novo. One su rezultat čovjekova pada i grijeha. Prema tome, možemo s pravom reći da je izraz i prakticiranje „šovinizma“ rezultat grijeha. Progresivna objava u Bibliji vodi nas do lijeka za šovinizam i, zbilja, svih grješnih praksi ljudskoga roda.

Kako bismo pronašli i zadržali duhovnu ravnotežu između Bogom određenih položaja vlasti, moramo pogledati u Sveto pismo. Novi zavjet je ispunjenje Staroga, a u njemu nalazimo načela koja nam daju ispravnu liniju autoriteta, kao i lijek za grijeh, odnosno bolest cijeloga čovječanstva, što uključuje diskriminaciju osnovanu na spolu.

Kristov križ veliki je izjednačitelj. U Ivanu 3,16 piše: „Tko god vjeruje“, a ova izjava uključuje sve ljude tako da ne ostavlja nikoga vani na osnovu položaja u društvu, mentalne sposobnosti ili spola. Također, nalazimo odlomak u poslanici Galaćanima koji govori o našoj jednakoj mogućnosti za spasenje. „Dakako svi ste po vjeri sinovi Božji u Kristu Isusu, jer svi koji ste u Krista kršteni, Krista ste obukli. Nema tu više ni Židova ni Grka; nema više ni roba ni slobodnjaka; nema više ni muškog ni ženskog, jer ste svi samo jedan u Kristu Isusu.” (Galaćanima 3,26-28). Na križu nema šovinizma.

Biblija nije šovinistička u svome točnom prikazivanju posljedica grijeha i u muškaraca i u žena. Biblija bilježi svaku vrstu grijeha: ropstvo i sužanjstvo, kao i nedostatke svojih najvećih heroja. Pa ipak, istovremeno nam daje odgovor i lijek za te grijehe protiv Boga i protiv Njegova uspostavljenog reda – a to je ispravan odnos s Bogom. Stari zavjet je iščekivao vrhovnu žrtvu, a svaki put kada bi se prinijela žrtva za grijeh, ona je bila učenje o potrebi za pomirenjem s Bogom. U Novom zavjetu, „Janje koje uzima grijehe svijeta“ rodilo se, umrlo je, bilo pokopano i uskrsnulo, a potom i uzišlo na svoje mjesto na nebu, gdje nas sada zastupa. Kroz vjerovanje u Njega taj lijek je moguće pronaći, a to uključuje i grijeh šovinizma.

Optužba da je Biblija šovinistička temelji se na nedostatku poznavanja Svetoga pisma. Kada muškarci i žene svih uzrasta preuzmu svoja Bogom određena mjesta i žive prema načelu „riječ je Jahvina”, onda nastaje predivna ravnoteža između spolova. Bog je započeo s tom ravnotežom, i s njom će i završiti. Previše se pažnje posvećuje različitim posljedicama grijeha, a ne njegovu korijenu. Pravu jednakost možemo pronaći tek nakon osobnog pomirenja s Bogom kroz Gospodina Isusa Krista. „Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi“ (Ivan 8,32).

Štoviše, veoma je važno razumjeti da kada Biblija pripisuje različite uloge muškarcima i ženama, to onda nije šovinizam. Biblija je posve jasna da Bog očekuje od muškaraca da preuzmu ulogu vodstva u crkvi i kod kuće. Čini li to žene neravnopravnima? Naravno da ne. Znači li to da su žene manje pametne, manje sposobne, ili da ih Bog smatra manje važnima? Naravno da ne! To znači da u našem svijetu umrljanom grijehom, mora postojati struktura i autoritet. Bog je uspostavio uloge autoriteta za naše dobro. Šovinizam je zloupotreba tih uloga, a ne postojanje tih uloga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Bog šovinist / Zagovara li Biblija šovinizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries