settings icon
share icon
Pitanje

Što to znači da se Bog ne da ismijavati?

Odgovor


Ismijavati Boga znači ne poštivati ga, obeščastiti ili ignorirati. To je ozbiljan prekršaj koji čine oni koji nemaju straha od Boga ili koji niječu Njegovo postojanje. Najlakše prepoznatljiv oblik ismijavanja je nepoštivanje koje je tipizirano verbalnim uvredama ili drugim djelima prezira. Povezuje se sa zadirkivanjem, ruganjem i prkosom. Ismijavanje je obeščašćujući stav koji pokazuje nisko procjenjivanje, prezir ili čak otvoreno neprijateljstvo.

U Bibliji je ismijavanje ponašanje i stav koji pokazuju bezumnici (Psalam 74,22), zli (Psalam 1,1), neprijatelji (Psalam 74,10), mrzitelji znanja (Izreke 1,22; 13,1), ponosni (Psalam 119,51; Izaija 37,17) i nepoučljivi (Izreke 15,12). Podsmjehivač ide dalje od pukog nedostatka prosudbe do donošenja svjesne odluke za zlo. Rugači su bez duha poslušnosti, sposobnosti poučavanja, razbora, mudrosti, štovanja ili vjere.

Oni koji se rugaju Bogu, rugat će se i Božjem narodu. Prorok Jeremija „postao je podsmijeh svemu puku svojemu“ i bio ismijavan kao „rugalica povazdan“ (Tužaljke 3,14). Ismijavanje Božjih proroka bilo je uobičajeno (2. Ljetopisa 36,16). Nehemiji su se rugali njegovi neprijatelji (Nehemija 2,19). Elizeju su se rugali mladići iz Betela (2. Kraljevima 2,23). I naravno, našeg Gospodina Isusa su ismijavali – Herod i njegovi vojnici (Luka 23,11), rimski vojnici (Marko 15,20; Luka 23,36), razbojnik na križu (Luka 23,39) i židovski vođe prolazeći pored križa (Matej 27,41).

Lako je nama kao vjernicima upirati prstom u one izvan crkve koji se rugaju Bogu. Ali najsuptilnije ismijavanje Boga, i najopasnije, dolazi od nas koji sjedimo u crkvi. Krivi smo za ruganje kada izvanjski pokazujemo duhovnost ili pobožnost bez unutarnjeg angažmana ili promjene srca.

Charles G. Finney, propovjednik iz 1800-ih, napisao je o učincima ismijavanja Boga sljedeće: „Ismijavati Boga znači pretvarati se da ga volimo i služimo mu dok to ne činimo; djelovati na lažan način, biti neiskren i licemjeran u svojim zanimanjima, pretvarajući se da ga slušamo, volimo, služimo i štujemo dok to ne činimo… Ruganje Bogu žalosti Duha Svetoga i otupljuje savjest; te time okovi grijeha postaju sve jači i jači. Srce postupno otvrdnjuje u tom procesu.“

Bog upozorava da će ismijavanje onoga što je sveto biti kažnjeno. Sefanija je predvidio pad Moaba i Amona, rekavši: „To će oni imati za svoju oholost, jer su se izrugivali i uzvisivali se protiv naroda GOSPODINA nad vojskama“ (Sefanija 2,10). Izaija 28,22 upozorava da će izrugivanje učiniti da okovi Judinog grijeha postanu jači i da će uslijediti uništenje. Izreke 3,34 kažu da se Bog podruguje podrugljivcu, ali daje naklonost poniznima i potlačenima. Druga knjiga o Kraljevima 2,24 bilježi kaznu koja je zadesila mladiće koji su se rugali Elizeju.

To je ono što znači da se Bog ne da ismijavati. Postoje posljedice za ignoriranje Božjih uputa i svojevoljno biranje grijeha. Adam i Eva su to pokušali i donijeli patnju i smrt na svijet (Postanak 2,15-17; 3,6. 24). Ananijina i Safirina prijevara donijela je brzu i javnu presudu (Djela 5,1-11). Galaćanima 6,7 navodi univerzalno načelo: „Ne zavaravajte se; Bog se ne dâ izrugivati: jer što god čovjek sije, to će i žeti.“

Boga se ne može prevariti (Hebrejima 4,12-13). Akanov grijeh (Jošua 7) i Jonin bijeg (Jona 1) nisu bili nepoznati Bogu. Isusove ponavljane riječi svakoj crkvi u Otkrivenju 2–3 bile su: „Znam tvoja djela." Samo sebe varamo kada mislimo da svemoćni i sveznajući Bog ne vidi naše stavove i postupke.

Biblija nam pokazuje način da živimo blagoslovljen život, ponekad dobrim primjerima pobožnih muškaraca i žena, a ponekad negativnim primjerima onih koji odluče slijediti drugi put. Psalam 1,1-3 kaže: „Blagoslovljen je čovjek koji ne hodi po savjetu bezbožnikâ, ne stoji na putu grešnikâ i ne sjedi u zboru podrugljivaca, nego uživa u zakonu GOSPODINOVU i o zakonu njegovu razmišlja dan i noć. On će biti kao stablo zasađeno kraj tekućih voda, koje plod svoj u svoje vrijeme donosi; njegov list neće venuti i uspijevat će što god on čini.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što to znači da se Bog ne da ismijavati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries