settings icon
share icon
Pitanje

Što je Bog radio prije nego što je stvorio svemir?

Odgovor


Našim ograničenim umovima teško je shvatiti da je prije stvaranja svemira Bog postojao sam. Iz Ivana 1,1 znamo da je Isus također postojao: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše s Bogom i Riječ bijaše Bog.“ Predutjelovljeni Krist bio je prisno sjedinjen s Ocem, kako bi sudjelovao u Njegovoj slavi i bio prikladno nazvan Bogom. On je to sam objasnio u Ivanu 17,5: „A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe slavom koju sam imao s tobom prije negoli je svijeta bilo.“

Također znamo da je Duh Sveti bio prisutan prije nego što smo stvoreni. Postanak 1,2 opisuje Duha koji je „lebdio nad vodama“ tamne i bezoblične zemlje. Dakle, prije nego što je vrijeme uopće postojalo, Bog je postojao u tri Osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Trojstvo je postojalo u savršenom skladu i besprijekornosti, imajući sve što im je potrebno jedno u drugome. David je rekao u Psalmu 16,11 da su „radost i blaženstva zauvijek“ u Božjoj prisutnosti. To znači da biti u Božjoj prisutnosti nosi sa sobom neodoljiv osjećaj radosti, ispunjenja i zadovoljstva. Prije stvaranja, Bog je imao potpunu radost i ispunjenje dok se savršeno bavio i komunicirao sa samim sobom. Bog je i uvijek će imati potpunu radost jer ima potpunu i savršenu spoznaju o sebi.

Dakle, prije nego što je stvorio svemir, Bog je imao apsolutno zadovoljstvo u sebi. Bog je prebivao radosno sam u vječnosti kao Trojstvo. Njih trojica su bili zajedno u zajedništvu jedan s drugim čitavu vječnost. Ljubili se. Znamo da su u nekom trenutku raspravljali o iskupljenju čovječanstva (Efežanima 1,4-5; 2. Timoteju 1,9; Ivan 17,24), ali sve ostalo ostaje misterija.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Bog radio prije nego što je stvorio svemir?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries