settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da Bog proviđa?

Odgovor


Postoji preko 169 stihova u Bibliji koji se odnose na načine kako se Bog brine za nas. Filipljanima 4,19 jednostavno kaže: „A Bog moj ispunit će svaku vašu potrebu prema bogatstvu svojemu, u slavi, u Kristu Isusu" (VB). Dok tražitelji prosperiteta uvijek mogu tražiti da čudesno prime novac ili imetak, pažljivije trebamo pogledati što nam Bog želi pružiti.

Kao i svaki dobar roditelj, Bog nam nikada ne bi dao ono što zna da bi nam naškodilo. Njegova je namjera pomoći nam razvijati sličnost Kristu kako bismo postali sol i svjetlo u svijetu (Matej 5,13-14). Bog ne želi da ga vidimo kao nebeski izvor pukih materijalnih dobara. Stjecanje stvari nije temeljni cilj ovoga života (Luka 12,15).

Bog razlikuje naše potrebe i naše želje, jer zna da gdje je naše blago, tamo je i naše srce (Matej 6,21). Želi da znamo da ovaj svijet nije naš dom i da trebamo preusmjeriti naš fokus na vječni život dok još živimo ovaj.

Bog se bavi svakim dijelom našeg bića: duhom, dušom i tijelom. Budući da su aspekti Njegovog karaktera beskonačni, tako su i načini na koje se Bog brine za nas iznad onoga što možemo tražiti ili zamisliti (Efežanima 3,20). Možemo se pouzdati u Njegovu dobrotu, vodstvo i pastirsku brigu da će učiniti više za nas nego što bismo ikad mogli postići sami. Bog nam pruža način da razvijamo intimni, komunikacijski i poslušni odnos s Njime kako bismo mogli voditi sebe i druge u kvalitetni život iz „Psalma 23". Oni čiji je pastir Gospodin mogu reći: „Ništa mi neće nedostajati" (Psalam 23,1 I. Vrtarić).

U Gospodnjoj molitvi, Isus podučava svoje učenike da traže pomoć, a naša se ovisnost o Bogu potvrđuje svaki put kad molimo: „Kruh naš svagdanji daj nam danas" (Matej 6,11). U Mateju 6,25-34, Isus kaže svojim učenicima da se ne brinu za hranu ili odjeću. Otac zna naše potrebe. On želi savezni odnos s nama, a to podrazumijeva pouzdanje u Njega da će zadovoljiti naše svakodnevne potrebe te da prvo tražimo Njegovo kraljevstvo i pravednost (Matej 6,33).

Psalam 84,11 navodi: „Ne uskraćuje dobra onima koji hode čestito." Ovaj stih nosi podsjetnik da postoji dio koji igramo u ostvarenoj Božjoj providnosti u našim životima. Moramo hoditi čestito.

Jakovljeva 4,3 je odgovor na naša pitanja zašto su molitve ponekad neodgovorene: „Išćete, a ne primate, jer loše išćete — da u pohotama svojim potratite" (VB). Bog vidi srce i važni su mu motivi naših molitvi.

Mnogi stihovi o Božjoj providnosti odnose se na našu potrebu za hranom i odjećom te svakodnevnim, fizičkim potrebama života. Drugi se odnose na potrebe naše duše i duha, našeg unutarnjeg čovjeka. On nam daje mir (Ivan 14,27), utjehu (2. Korinćanima 1,4) i „silu i ljubav i razbor" (2. Timoteju 1,7). Ustvari, On „nas blagoslovi svakim duhovnim blagoslovom u nebesima, u Kristu" (Efežanima 1,3 VB). U svakom fizičkom stanju u kojem se nađemo, možemo biti zadovoljni u Gospodinu (Filipljanima 4,12).

Stihovi poput Galaćanima 1,15 i Jeremije 1,5 nam daju sigurnost da su Božja ljubav i smjer započeli čak i prije začeća. Kakav je dar znati da je Bog već od samog početka bio uključen u naše živote! Njegova ljubav prema nama obuhvaća Njegovu želju za našu najveću dobrobit. On je doista Jehova-Jireh, Gospodin koji proviđa.

Božja providnost obuhvaća Njegov trajni odnos prema cijeloj kreaciji, koja duboko ovisi o Njemu (Psalam 104,21). Često uzimamo zdravo za gotovo kišu koja pada, sunce koje izlazi svako jutro, osvježavajuće vjetrove koji pušu i morske mijene koje čiste naše obale i okrepljuju život u našim golemim oceanima. No sve to nadgleda naš Bog pun ljubavi u svojoj providnosti za nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da Bog proviđa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries