settings icon
share icon
Pitanje

Bog protiv Sotone – ako je Bog svemoćan, zašto jednostavno ne ubije Sotonu?

Odgovor


Jedna od misterija kršćanskog života jest pitanje zašto Bog nije uništio Sotonu odmah nakon što je ovaj sagriješio. Znamo da će Bog jednoga dana poraziti Sotonu tako što će ga baciti u Ognjeno jezero, gdje će biti danonoćno mučen (Otkrivenje 20:10). Ipak, ponekad se pitamo zašto Bog nije već uništio Sotonu. Možda nikada nećemo saznati zašto Bog to nije učinio, ali sa sigurnošću znamo sljedeće o Božjoj naravi.

Kao prvo, znamo da je Bog apsolutno suveren nad svom tvorevinom, a to uključuje i Sotonu. Svakako, Sotona i njegovi demoni pustoše ovaj svijet, ali dana im je samo određena doza slobode. Također znamo da je Bog isplanirao sve što će se dogoditi od početka do svršetka vremena. Ništa ne može osujetiti njegove planove, a događaji se odvijaju točno onako kako je planirano. „Zakleo se Jahve nad Vojskama: 'Što zamislih, zbit će se, što naumih, izvršit će se'“ (Izaija 14:24).

Drugo, „Bog čini da sve pridonosi dobru onih koji ga ljube, onih koji su odlukom Božjom pozvani, jer koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina“ (Rimljanima 8:28). Što god je Bog naumio za Sotonu, taj plan će biti najbolji mogući plan. Božji savršeni gnjev i pravda bit će zadovoljeni, a njegova savršena pravednost će se proslaviti. Oni koji ga vole i koji čekaju da se njegov plan ispuni, bit će oduševljeni da su dio toga plana, te će ga slaviti i hvaliti dok budu gledali kako se taj naum ostvaruje.

Treće, znamo da dovoditi u pitanje Božji naum i njegovo vrijeme znači dovoditi u pitanje samoga Boga, njegove prosudbe, njegov karakter i njegovu narav. Nije mudro dovoditi u pitanje njegovo pravo da učini točno ono što želi. Psalmist nas uči: “Savršeni su puti Gospodnji“ (Psalam 18:31). Koji god naum dolazi iz uma Svemoćnoga, to je najbolji mogući naum. Istina je da ne možemo očekivati da ćemo moći savršeno razumjeti taj um, kao što nas on sam podsjeća: „Jer misli vaše nisu moje misli, i puti moji nisu vaši puti, riječ je Jahvina. Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.“ (Izaija 55:8-9). Ipak, odgovorni smo pred Bogom da ćemo mu biti poslušni, da ćemo se pouzdati u njega i pokoravati se njegovoj volji, bez obzira razumijemo li je ili ne. U slučaju njegova vremena koje je odredio za Sotonin konačni poraz, to je najbolji mogući plan jer je to Božji plan.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Bog protiv Sotone – ako je Bog svemoćan, zašto jednostavno ne ubije Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries