settings icon
share icon
Pitanje

Što je argument Bog praznina?

Odgovor


Argument „Bog praznina“ odnosi se na percepciju svemira u kojoj se sve što se trenutno može objasniti našim znanjem o prirodnim pojavama smatra izvan područja božanske interakcije, a time se i koncept „Boga“ poziva da objasni ono što znanost nije u stanju objasniti. Drugim riječima, samo se „praznine“ u znanstvenom razumijevanju tumače Božjim djelom, pa otuda i naziv „Bog praznina“.

Ideja je da kako znanstveno istraživanje napreduje, a sve se veći broj fenomena objašnjava naturalistički, uloga Boga se u skladu s tim umanjuje. Glavna kritika obično navodi da bi se pozivanje na natprirodna objašnjenja s vremenom trebalo smanjiti u vjerodostojnosti, jer se područje znanja koje je Bog prethodno objasnio smanjuje.

Međutim, s modernim napretkom znanosti i tehnologije, stvari su se doslovno preokrenule. S pojavom elektronskih skenirajućih mikroskopa, po prvi put smo bili u mogućnosti promatrati zamršene funkcije stanice. Ono za što se izvorno i pojednostavljeno mislilo da nije ništa drugo do „mrlja“ protoplazme, sada se vidi da je daleko složenije i s više informacija nego što se ikad ranije smatralo.

Veći dio onoga što je nekoć bilo „riješeno“ početkom dvadesetog stoljeća sada je neadekvatno objašnjeno naturalizmom. Tehnologija dvadeset i prvog stoljeća sve više otkriva ogromne rupe u konvencionalnoj evolucionističkoj teoriji. Informacijski bogat sadržaj kao nečeg „jednostavnog“ tek je nedavno shvaćen na bilo kojoj stvarnoj razini, a pokazalo se da je sve samo ne jednostavan. Informacije se sada mogu shvatiti kao nerazdvojivo nematerijalne. Stoga se materijalistički procesi ne mogu kvalificirati kao izvori informacija.

U stvarnosti, vjera u Boga može se izvesti objektivnom procjenom, a ne subjektivnom pretpostavkom koja je možda bila slučaj tisućljeće prije. Ali mnogi ljudi jednostavno poriču ono što im je očito. Biblija se obraća upravo tim ljudima: „Jer otkriva se gnjev Božji s neba na svaku bezbožnost i nepravednost ljudi, koji istinu sputavaju nepravednošću. Jer u njima je očito ono što se može spoznati o Bogu: jer Bog im je to očitovao. Jer se ono njegovo nevidljivo, to jest njegova vječna moć i Božanstvo, jasno opaža od samog stvaranja svijeta i shvaća po onome što je stvoreno, tako da su bez isprike“ (Rimljanima 1,18-20). Argument Bog praznina primjer je „sputavanja istine“ jer Boga potiskuje na „rezervno“ objašnjenje za sve ono što se ne može objasniti prirodnim fenomenima. To neke dovodi do pogrešnog zaključka da Bog nije svemoćno, sveprisutno, apsolutno Biće o kojem svjedoči Sveto pismo.

Postoji mnogo toga za što prirodne znanosti jednostavno ne mogu dati objašnjenje, kao što je podrijetlo kontinuuma vremena/prostora/materije i od toga fino uređenje; nastanak i kasniji razvoj samog života; te podrijetlo složenih i specifičnih informacijskih sustava svojstvenih svim živim bićima, koji se ne mogu (niti će se ikada moći) objasniti prirodnim sredstvima. Stoga se ne može racionalno odvojiti ono što je nadnaravno od opažanog svemira, još jednom dokazujući da „u početku Bog stvori nebo i zemlju“ (Postanak 1,1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je argument Bog praznina?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries