settings icon
share icon
Pitanje

Je li Bog pošten?

Odgovor


Na našu sreću, Bog nije pošten. Poštenje bi značilo da svatko dobiva upravo ono što zaslužuje. Po razmišljanju mnogih ljudi, poštenje znači da se svatko treba tretirati jednako. Kad bi Bog bio potpuno pošten, svi bismo vječnost proveli u paklu plaćajući za naše grijehe, što je upravo ono što zaslužujemo. Svi smo sagriješili protiv Boga (Rimljanima 3,23), te stoga zaslužujemo vječnu smrt (Rimljanima 6,23). Kad bismo primili ono što zaslužujemo, završili bismo u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,14-15). Ali Bog nije pošten; umjesto toga, On je milostiv i dobar, i zato je poslao Isusa Krista da umjesto nas umre na križu; preuzimajući kaznu koju mi zaslužujemo (2. Korinćanima 5,21). Sve što trebamo jest vjerovati u Njega i bit ćemo spašeni, oprostit će nam se, te ćemo primiti vječni dom na nebu (Ivan 3,16).

Ipak, unatoč Božjoj ljubavi i milosti, nitko u Njega ne bi vjerovao sam od sebe (Rimljanima 3,10-18). Bog nas mora privući k sebi kako bismo vjerovali (Ivan 6,44). Bog neće privući svakoga, već samo određene ljude koje je suvereno odabrao (Rimljanima 8,29-30; Efežanima 1,5. 11). U našim očima, ovo nije „pošteno“, jer se čini kao da Bog ne postupa prema svima jednako. Međutim, Bog ne mora odabrati nikoga. Ponavljam, potpuno pošteno bi bilo da svatko vječnost provede u paklu. To što Bog nekoga spašava nije nepošteno prema onima koji ostaju nespašeni, budući da primaju upravo ono što zaslužuju.

Oni koje je Bog odabrao, primaju Božju ljubav i milost. No, kad Bog privuče naša srca i otvori naš um, svi imamo priliku odgovoriti na otkrivenje o onome što je stvoreno (Psalam 19,1-3), kao i po savjesti koju je Bog stavio unutar nas (Rimljanima 2,15), te se okrenuti Bogu. Oni koji to ne učine, primit će ono što stvarno zaslužuju zbog njihovog odbacivanja Boga. Oni koji ga odbace, primaju kaznu koja je poštena (Ivan 3,18. 36). Oni koji vjeruju, primaju mnogo više i mnogo bolje od onoga što zaslužuju. Nitko, ipak, nije kažnjen iznad onoga što zaslužuje. Je li Bog pošten? Ne. Srećom, Bog je mnogo više od toga što je pošten! Bog je milostiv, milosrdan, i oprašta — ali također i svet, pošten i pravedan.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Bog pošten?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries