settings icon
share icon
Pitanje

Na koji način trebam razumjeti koncept Boga Oca?

Odgovor


„Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega.“ (1. Ivanova 3,1). Ovaj pasus počinje s imperativom: „Gledajte“. Ivan želi da promatramo manifestacije Očeve ljubavi. On je stvar Božje ljubavi iznio u prethodnom poglavlju (1. Ivanova 2,5. 15), ovdje o njoj govori ukratko, a potpuno ju opisuje u četvrtom poglavlju. Ivan je imao svrhu objasniti vrstu ljubavi koju Otac daje svojoj djeci, i to „koliku ljubav“. Grčka riječ za ovaj izraz u Novom zavjetu se pojavljuje samo šest puta, a uvijek podrazumijeva čuđenje i divljenje.

Ovdje je zanimljivo napomenuti je da Ivan ne kaže: „Otac nas ljubi.“ Na taj bi način opisivao stanje. Umjesto toga, on nam govori da koliku nam je svoju ljubav „darovao“, a to, pak, prikazuje djelo i veličinu Božje ljubavi. Također je zanimljivo da je Ivan namjerno odabrao riječ „Otac“. Ta riječ ukazuje na odnos između oca i djeteta. Međutim, Bog nije postao Otac kada nas je usvojio kao djecu. Božje očinstvo je vječno. On je vječno Otac Isusa Krista, i kroz Isusa On je naš Otac. Kroz Isusa primamo Očevu ljubav i zovemo se „djeca Božja“.

Kakva je samo čast da nas Bog zove svojom djecom i daje nam obećanje da smo, kao Njegova djeca, baštinici Božji i subaštinici s Kristom (Rimljanima 8,17). U svom Evanđelju, Ivan nam također govori da Bog svima koji su vjerom prihvatili Krista kao Gospodina i Spasitelja daje moć da postanu djeca Božja (Ivan 1,12). Bog pruža svoju ljubav prema svom Sinu Isusu Kristu, a kroz Njega, i prema svoj Njegovoj usvojenoj djeci.

Kada nam Ivan kaže da to „i jesmo“, on izjavljuje stvarnost našeg statusa. Upravo sada, ovog trenutka, mi smo Njegova djeca. Drugim riječima, to nije obećanje koje će Bog ispuniti u budućnosti. Ne, istina je da smo već sada Božja djeca. Uživamo u svim pravima i povlasticama koje nam donosi naše usvojenje, jer smo upoznali Boga kao našeg Oca. Kao Njegova djeca, mi osjećamo Njegovu ljubav. Kao Njegova djeca, priznajemo ga kao svog Oca, jer imamo iskustvenu spoznaju Boga. Naše pouzdanje i vjeru stavili smo u Njega koji nas voli, brine za nas i štiti nas, kao što bi trebali i naši zemaljski očevi. Također, kao što bi to trebali činiti zemaljski očevi, Bog odgaja svoju djecu kada ne slušaju ili kada ignoriraju Njegove zapovijedi. On to čini za našu dobrobit, tako „da postanemo sudionici njegove svetosti“ (Hebrejima 12,10).

Na mnogo načina, Biblija opisuje one koji ljube Boga i slušaju ga. Mi smo baštinici Božji i subaštinici Kristovi (Rimljanima 8,17); mi smo sveto svećenstvo (1. Petrova 2,5); mi smo nova stvorenja (2. Korinćanima 5,17); mi smo dionici božanske naravi (2. Petrova 1,4). No, više od svega – najvažnije od svakog naziva ili položaja – jednostavna je činjenica da smo Božja djeca, a On je naš nebeski Otac.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Na koji način trebam razumjeti koncept Boga Oca?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries