settings icon
share icon
Pitanje

Zašto će Bog osloboditi Sotonu nakon 1000-godišnje vladavine?

Odgovor


Otkrivenje 20,7-10: „A kad se navrši tisuću godina, Sotona će biti pušten iz tamnice svoje, te će izaći da zavede narode s četiriju krajeva zemlje, Goga i Magoga, i skupi ih za boj. Njih će brojem biti kao pijeska morskoga. I uzađoše na širinu zemaljsku i opkoliše tabor svetih i ljubljeni grad. I siđe s neba oganj od Boga, i proždrije ih. A njihov zavodnik, đavao, bȋ bačen u jezero ognjeno i sumporno, gdje su Zvijer i Lažni prorok, i ondje će se mučiti danju i noću u vijeke vjekova." U ovom odlomku Biblija predviđa jednu konačnu pobunu, potaknutu od đavla, i odlučnu pobjedu nad pobunom.

Na početku tisućljeća samo će vjernici biti živi (Otkrivenje 19,17-21) – oni koji prežive kroz nevolju i oni koji se vraćaju s Gospodinom pri Njegovom drugom dolasku. To će biti vrijeme mira kakvog nije bilo u povijesti (Izaija 2,4; Joel 3,10; Mihej 4,3). Isus će sjediti na Davidovu prijestolju i vladati nad svom svojom kreacijom. Isus će se pobrinuti da svatko ima ispunjene sve potrebe i neće tolerirati grijeh koji je toliko prisutan u današnjem društvu (Psalam 2,7-12; Otkrivenje 2,26-29; 19,11-16). Možemo samo zamišljati takvo vrijeme „raja na zemlji".

Vjernici koji će preživjeti kroz nevolje vjerojatno će biti smrtni i ponovno naseliti zemlju tijekom tisućljetnog kraljevstva. Bez uništenja grijeha koji uzima svoj danak, možemo zamisliti da će porast stanovništva tijekom tisućljeća biti ogroman. Svi oni koji će biti rođeni tijekom tisućljeća uživat će u blagodatima i blagoslovima Kristove vladavine na zemlji. Međutim, i dalje će se rađati s grešnom naravi i morati se svojevoljno pokajati i vjerovati evanđelje, osobno se odlučujući za Krista kao Spasitelja i Gospodina.

Na kraju tisućljeća Sotona će biti oslobođen iz jame bez dna. Započet će varati ogromno mnoštvo da ga slijedi u konačnoj pobuni. Kako će nevolje odlaziti u povijest, čovječanstvo će sve više uzimati svoj mirni život zdravo za gotovo; neki će čak možda sumnjati u Božju dobrotu. Iako se kaže da je broj onih koji se bune sa Sotonom „kao pijeska morskoga" (Otkrivenje 20,8), još uvijek mogu biti manjina u odnosu na broj onih koji se ne bune.

Budući da Bog zna kakve će poteškoće Sotona izazvati (ponovno) u svijetu, zašto ga oslobađa? Pismo ne daje konačni odgovor. Međutim, jedan od razloga može biti davanje završnog testa čovječanstvu. Kušač će biti zatvoren na 1000 godina, a većina smrtnika na zemlji nikada neće doživjeti vanjsko iskušenje iz duhovnog područja. Bog je stvorio čovječanstvo sa slobodnom voljom i dopušta da se volja testira. Budući „milenijalci" – oni rođeni tijekom tisućljetnog kraljevstva – morat će i dalje svjesno izabrati hoće li slijediti Krista ili Sotonu. Božje oslobađanje đavla pružit će im priliku da izaberu.

Drugi mogući razlog zašto će Bog osloboditi Sotonu jest da pokaže koliko je priroda grijeha inherentna u cijelom čovječanstvu (vidi Jeremija 17,9). Čak i nakon 1000 godina božanske utopije na zemlji, čovječanstvo će imati skriveni kapacitet da se pobuni. Još jedan razlog za oslobađanje Sotone može biti da nas još jednom nauči kako nas se lako prevari. Baš kao što su Adam i Eva odbili svoj Eden zbog nekoliko riječi obmanjivača, tako će i mnoštvo potomaka Adama i Eve. Mi smo tijelo i krv i skloni smo prijevari.

Otpuštajući Sotonu iz jame, Bog također možda ima svrhu otkriti nešto o svojoj vlastitoj prirodi. Kroz 1000 godina će se Njegova milost i dobrota kontinuirano prikazivati , ali na kraju tog vremena imat će nultu toleranciju za pobunu. Njegova pravda će biti konačna i neće ponuditi „druge šanse" onima koji se odluče pobuniti.

Božje oslobađanje Sotone na kraju tisućljeća također će pokazati da je Sotona bio i uvijek će biti neprijatelj čovječanstva. Budući da je Bog usmjerio svoju ljubav na nas, Sotona za nas ima posebnu mržnju. Još od svoga pada (Izaija 14, Ezekiel 28), Sotona je protivnik vjernika i prikladno se opisuje kao krajnji prevarant čovječanstva (Ivan 8,44). Sve što može dati ili obećati čovjeku jest smrt i uništenje (Ivan 10,10). U Otkrivenju 20 se također pokazuje da je Sotona doista poražen neprijatelj, a njegova konačna sudbina sigurna, kao i svih onih koji ga slijede. Sotona je stvoreno biće koje je nemoćno pred Bogom.

Zašto će Bog osloboditi Sotonu na kraju 1000 godina? Mogli bismo isto tako pitati zašto Bog dopušta Sotoni bilo kakvu slobodu, čak i sada. Odgovor se naposljetku mora naći u Božjem suverenom planu da otkrije puninu svoje slave. Božja suverenost proteže se čak i na Sotonu, a Bog može koristiti bilo što – čak i Sotonina zla djela – kako bi ostvario svoj sveti plan (vidi 1. Timoteju 1,20 i 1. Korinćanima 5,5).

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto će Bog osloboditi Sotonu nakon 1000-godišnje vladavine?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries