settings icon
share icon
Pitanje

Čuje li / uslišava li Bog molitve grješnika / nevjernika?

Odgovor


U Ivanu 9,31 piše: „Znamo da Bog ne uslišava grešnike, nego da uslišava onoga koji poštuje Boga.” Također se govori da „jedina molitva koju Bog čuje od grješnika jest molitva u kojoj moli za spasenje.“ Zbog toga, neki vjeruju da Bog ne čuje i/ili nikada ne uslišava molitve nevjernika. Međutim, kada provjerimo kontekst Ivana 9,31, vidimo da taj stih znači da Bog ne čini čudesna djela kroz nevjernika. Prva Ivanova 5,14-15 nam kaže da Bog uslišava molitve na temelju toga jesu li u skladu s Njegovom voljom. Moguće je da se to načelo primjenjuje na nevjernike. Ako nevjernik uputi molitvu Bogu koja je u skladu s Njegovom voljom, ništa ne sprječava Boga da usliši takvu molitvu – prema Njegovom volji.

Neki odlomci u Svetom pismu opisuju Boga kako čuje i uslišava molitve nevjernika. U većini slučajeva, radilo se o molitvi. U jednom ili dva slučaja, Bog se odazvao na vapaju iz srca (ne piše je li taj vapaj bio upućen Bogu ili nije). U nekima od tih slučajeva, čini se da je molitva bila udružena s pokajanjem. Međutim, u drugim slučajevima, molitva je bila upućena jednostavno za neku zemaljsku potrebu ili blagoslov, a Bog se odazvao iz suosjećanja ili kao odaziv iskrenog traženja ili vjere te osobe. Evo nekoliko odlomaka koji spominju da se nevjernik molio:

Građani Ninive molili su se da Bog poštedi Ninivu (Jona 3,5-10). Bog je uslišio ovu molitvu i nije uništio Ninivu kao što je prijetio da će učiniti.

Hagara je tražila od Boga da zaštiti njezina sina Jišmaela (Postanak 21,14-19). Bog nije samo zaštitio Jišmaela, nego ga je izrazito obilno blagoslovio.

U 1. Kraljevima 21,17-29, posebno u stihovima 27-29, Ahab posti i tuguje zbog Ilijina proroštva o njegovu potomstvu. Bog ga uslišava time što nije ostvario tu nesreću za vrijeme Ahabova života.

Poganka iz tirskog i sidonskog kraja molila je Isusa da izbavi njezinu kćer od demona (Marko 7,24-30). Isus je istjerao demona iz kćeri te žene.

Korneliju, rimskom stotniku u Djelima 10, poslan je apostol Petar kao odgovor na to što je Kornelije pravedan čovjek. Iz Djela 10,2 saznajemo da se Kornelije „redovito molio Bogu“.

Bog daje obećanja koja se odnose na sve (kako na spašene tako i na nespašene), kao što je slučaj u Jeremiji 29,13: „Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.“ To je bio slučaj s Kornelijem u Djelima 10,1-6. Međutim, postoje mnoga obećanja koja se, prema kontekstu odlomka u kojem se nalaze, odnose isključivo na kršćane. Budući da su kršćani primili Isusa kao Spasitelja, ohrabruje ih se da smjelo priđu prijestolju milosti da pronađu pomoć u vrijeme potrebe (Hebrejima 4,14-16). Saznajemo da, kada pitamo bilo što prema Božjoj volji, On čuje i daje nam ono što smo tražili (1. Ivanova 5,14-15). Postoje mnoga druga obećanja kršćanima vezana uz molitvu (Matej 21,22; Ivan 14,13; 15,7). Dakle, istina je, postoje slučajevi u kojima Bog ne uslišava molitve nevjernika. U isto vrijeme, prema Njegovoj milosti i milosrđu, Bog se može umiješati u živote nevjernika kao odaziv na njihove molitve.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Čuje li / uslišava li Bog molitve grješnika / nevjernika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries