settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li nešto što Bog ne može učiniti?

Odgovor


U vedroj noći pogledajte u zvijezde na nebu. Postanak 1 bilježi da ih je sve stvorio Bog! Zamislite snagu u samo jednoj zvijezdi! Ali ne radi se samo o sirovoj snazi. Inteligencija i dizajn utkani su u naš svemir do najmanje DNK niti, do najmanje subatomske čestice. Božja snaga i mudrost nadilaze naše shvaćanje. Zato je Bog rekao Abrahamu u Postanku 18,14: „Je li GOSPODINU išta preteško?“ Zato je Bog rekao Mojsiju kada ga je ispitivao kako uopće može opskrbiti mesom nekoliko milijuna Izraelaca u pustinji: „Zar je ruka GOSPODINOVA postala prekratka?“ (Brojevi 11,23). Zato je Jonatan rekao svom štitonoši da Bog ne treba puno vojnika za pobjedu (1. Samuelova 14,6).

Jeremija 32,17 kaže: „Ah, Gospodine BOŽE! Evo, ti si načinio nebo i zemlju svojom golemom snagom i ispruženom mišicom, i nema ničega što je tebi preteško.“ Čak i u duhovnom području, one koji se čine najudaljenijima od spasenja nije mu nemoguće dosegnuti (Marko 10,25-27). I koliko god je velika Njegova moć, Njegova ljubav i milosrđe su jednako veliki... čak do trenutka Njegove spremnosti da pošalje svog vlastitog Sina da umre na križu Golgote kako bi platio kaznu za grešno čovječanstvo. Učinio je to kako bi On potpuno pravedno mogao oprostiti onima koji će se okrenuti od samopouzdanja i grijeha kako bi se pouzdali u Krista i Njegovo dovršeno djelo. Ivan 3,16, poznati stih, navodi Božju veliku ljubav: „Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni.“ Ova ljubav nije bila samo za „dobre“ ljude (kojih nema), već za nas... pale, grešne, nevoljene, buntovne ljude (Rimljanima 3,10-23)... a ipak nas je odlučio obasuti svojom ljubavlju (Rimljanima 5,6-10) kada to nismo zaslužili.

Jedino što Bog ne može učiniti je djelovati suprotno svom karakteru i prirodi. Na primjer, Titu 1,2 kaže da On ne može lagati. Budući da je svet (Izaija 6,3; 1. Petrova 1,16), ne može griješiti. Budući da je pravedan, ne može tek previdjeti grijeh. Budući da je Krist platio kaznu za grijeh, On sada može oprostiti onima koji će se obratiti Kristu (Izaija 53,1-12; Rimljanima 3,26).

Uistinu, naš Bog je strašan Bog... nepromjenjiv, vječan, neograničen u moći, veličanstvu, znanju, mudrosti, ljubavi, milosrđu i svetosti. No mi smo vrlo slični Izraelcima koji su, čak i nakon što su vidjeli kako Bog opetovano pokazuje svoju moć i ljubav, sumnjali u Njegovu ljubav i moć dok su se suočavali sa svakom novom kušnjom u svom životu (npr. Brojevi 13–14). Neka nam Bog pomogne da ga častimo oslanjanjem i pouzdanjem u Njega kroz sljedeću „krizu“ s kojom ćemo se suočiti, jer On je „pomoćnik nadasve prisutan u nevolji“ (Psalam 46,1).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li nešto što Bog ne može učiniti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries